24/04/2025
Het bezoek van Emma Wortelboer en Maarten van Rossem aan Culinair Genootschap van Gilde Purmerend in de zomer van vorig jaar is te zien op donderdag 24 april 20.30 uur NPO3. Het bezoek is onderdeel van de serie Wortelboer en van Rossem en gaat over ‘Vergeten groenten’ en wordt opgenomen in de kookruimte van Triton in Wheermolen. Maarten van Rossem en Emma Wortelboer komen de proef op de som nemen bij de mannen en weidevenner.nl is erbij.
Dick Blokker, die dan nog geen ei kan koken, is er vanaf het eerste uur bij en gastheer tijdens de opnamen: Dick: “De kookclub bestaat uit zeven mannen, allemaal in de leeftijd van 70 en 80-plus. Een tijdje geleden krijgen we het verzoek om mee te doen aan het tv-programma van Emma Wortelboer en Maarten van Rossem over generatieverschillen. Het thema ‘Vergeten groenten’ blijkt niet zo eenvoudig, omdat de meeste groenten zoals schorseneren en pastinaak pas in de herfst verkrijgbaar zijn. Maar het is ons gelukt.”
Bloedworst
Het koken vindt plaats in teams van twee mannen. Ieder heeft een deel van het menu voorbereid, het voorgerecht bestaat uit salade met aardpeer gemaakt door Jaap Schurink en Jan Schouten. Het hoofdgerecht is scholfilet met venkel van Wim Otten en Karel Marks. Hierbij wordt Drentse bloedworst met zoete rode kool van de hand van Dick Blokker en Frits Janssen geserveerd en als toetje is er Haagse bluf van Jan Mulder die niet toevallig ook uit Den Haag komt.
Sjiek koken
Het tv-team laat op zich wachten door files en bandenpech en dat zorgt voor stressen in de keuken, waar één van de gerechten te lang op het vuur staat. Gelukkig gaan de rookmelders niet af en hoeft de brandweer niet uit te rukken. Maarten en Emma worden hartelijk ontvangen en met een kopje koffie maken de heren en dame een praatje over het koken van nu en vroeger. Als Maarten het menu ziet, vindt hij dit ‘sjiek koken, ‘dat kregen wij vroeger niet, het was toen sober en saai’. De tv gasten zijn heel positief over de kookkunsten de aardpeer is een openbaring, scholfilet is perfect, maar de bloedworst valt minder in de smaak. Maarten vindt vooral de Haagse bluf erg lekker en maakt ook de helft van het toetje van Emma soldaat.
Televizier Ring
Het is een relaxte sfeer, Maarten en Emma vinden dit een van de leukste opnames in de serie. Het programma gaat op voor de Televizier- Ring en als de serie hiervoor genomineerd wordt, zijn de heren van het Culinair Genootschap uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de uitzending. Ondertussen vertelt Dick Blokker, het een en ander over ‘zijn stad’ als blijkt dat de bezoekers soms wel langsrijden, maar deze stad nooit echt bezoeken. Dick: “Ik vind het leuk dat we met deze tv opnames Purmerend op de kaart kunnen zetten, het is een hele uitdaging, maar ik ben blij met het resultaat dat de mannenkookclub op tafel weet te zetten.”
De uitzending is donderdag 24 april 20.30 uur NPO3.
Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in
voor de nieuwsbrief.