Alleen handje contantje op Oudejaarsdag

30/12/2024

De oliebollenkraam bij het Van Damplein staat er al vanaf begin november, maar de laatste dag van het jaar is traditioneel de drukste dag voor Giovanni en zijn team. Hij komt uit een echte oliebollenfamilie, dertien jaar jong begint hij bij zijn vader op het Meerland. Inmiddels is het alweer zijn veertiende jaar dat hij met de kraam op zijn vaste plek in Weidevenne staat. Voor de laatste dag worden er vooral appelbeignets, krentenbollen en oliebollen verkocht.

Speciaal zijn oma’s appelflappen naar oud familierecept van oma, ‘maar’, zegt Giovannie, ‘de ouderwetse krentenbol verkopen we het meest, maar ook veel naturel oliebollen, met of zonder poedersuiker’. Bewoners komen de afgelopen tijd al regelmatig langs om alvast te proeven. Maar ook inslaan voor oud en nieuw gebeurt nu al. Zakken gevuld met vijftig stuks olie- en krentenbollen gaan al regelmatig over de toonbank. Je kunt ze ook makkelijk bewaren, want ze worden elke dag vers gebakken, invriezen is daarom geen probleem.

Contant
Een bewoner die net een zak oliebollen koopt geeft anderen advies om alvast in te slaan, want op de laatste dag van het jaar kunnen er lange rijen staan. Goivanni: “We beginnen op 31 december om vier uur ’s morgens met het bakken van alles waar appel in zit, daarna wordt het vet vervangen zodat er geen appelstukjes meer inzitten en worden de andere bollen gebakken. Om half acht start de verkoop tot 16.00 uur. Let op: vanwege de drukte is alleen contant betalen mogelijk, dus geen pinbetalingen. Gelukkig is de pinautomaat bij het winkelcentrum dichtbij voor klanten die vergeten zijn cash mee te nemen.”

Bewaren
Giovanni geeft nog wat bewaar- en opwarmtips. ”Bewaar oliebollen nooit in de koelkast! Omdat de bollen vers zijn, kun je ze na afkoeling direct invriezen in een diepvrieszak. Afgekoelde oliebollen kan je bewaren in de zak op een aanrecht of in een keukenkastje. Wil je de oliebollen een nachtje bewaren, leg ze op een schaal met een vochtige theedoek er overheen.”

Tip voor opwarmen
Haal een dag van tevoren de oliebollen uit de vriezer en laat ze ontdooien. Daarna opwarmen: magnetron: 10 to 15 sec. verwarmen op 800 watt per bol. Vanaf 5 tot 12 stuks, de bollen op en schaal/bord leggen en +/- 60 á 90 seconden op 800 watt verwarmen. In de oven: voorverwarmen op 180 graden, zodra de oven op temperatuur is zet u de oven uit. De oliebollen in een vuurvaste schaal leggen en 10/12 minuten zichzelf laten opwarmen door de hitte van de oven.  Airfryer: voorverwarmen op 150 graden, oliebollen 3 minuten verwarmen. (Tip, met een lepeltje olie worden de oliebollen iets krokanter).

Bij thuiskomst eet Giovanni zo af en toe ook nog wel een oliebol met krenten, die vindt hij het lekkerst. En als hij ’s avonds uitgaat weet je wel waar hij werkt, want de oliebollengeur ruik je zelfs nog na drie keer haren wassen. Gelukkig ruikt hij het zelf allang niet meer. Namens het team van Giovanni, een fijne jaarwisseling.

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *