Binnenstad veiliger door minder fietsers

20/08/2024

Per 1 september mag er niet meer gefietst worden op Koemarkt en in de Koestraat, Kalversteeg en Plantsoenstraat. Dat betekend dat de binnenstad vanaf dat moment het domein voor voetgangers is. Voor bewoners en mensen die in het bezit zijn van een ontheffing geldt dit verbod niet. Ook blijft de binnenstad tijdens de venstertijden beperkt toegankelijk voor auto’s als het gaat om lossen en laden. Wethouder Coen Lageveen: “Fietsers zijn van harte welkom in de binnenstad, maar wel afstappen.”

Het aantal fietsers in de binnenstad neemt toe en verplaatst zich steeds sneller, wat in de afgelopen maanden een aantal ongelukken tot gevolg had. Lageveen: “De smalle straten en gezellige terrassen in deze stad lenen zich niet voor het hedendaagse fietsverkeer. We zijn blij met iedereen die op de fiets naar de binnenstad komt om te winkelen of een terrasje te pakken, maar met soms hoge snelheid langs winkelend publiek met kleine kinderen fietsen, levert gevaarlijke situaties op. Het is al een paar keer misgegaan en daarom nemen we nu deze maatregel.”

Wethouder Coen Lageveen

Boete
Voor veelal jeugdige fietsers op weg van en naar school betekent het dat zij straks een andere route moeten kiezen, bijvoorbeeld via Nieuwstraat, Plantsoengracht en Looiersplein. Er staan inmiddels Led borden, maar ook straatschilderingen zullen de fietsers op de nieuwe maatregel wijzen. De eerste weken adviseren fietscoaches de fietsers op het fietsverbod, maar wie daarna niet afstapt, riskeert een boete van € 79,-.

Stalling
Bezoekers kunnen de fiets kwijt in de bemande stalling in de Plantsoenstraat en de fietsparkeerplekken in de Koestraat en Kalversteeg. Een aantal van de plekken in de Koestraat (ter hoogte van de FEBO) wordt verplaatst naar het begin van de straat (bij de ING-bank).

Omrijden
De eerste reacties van voetgangers en fietsers zijn veelal positief. “Geweldig, eindelijk zonder wegspringen, vooral voor de fatbikes en scooters, een ijsje halen in de Koestraat, of op het terras de fietsers op je zien afkomen.” Bij de fietsers is de stemming is iets minder positief. ‘Dan moet ik straks een eind omrijden’ zucht een jeugdige fietser, maar daarentegen heeft een mevrouw op een elektrische fiets er geen problemen mee. “Ik stap toch altijd al af in deze straat.”

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

6 comments

  1. martine schreef:

    Dank zij de terreur van de fat bikes.
    Hoe moeten we onze boodschappen dan doen.
    Ik ken iemand die deze maand 90 is geworden en haar boodschappen nog steeds op de fiets kan doen.
    Hoe moet ze dat dan doen.
    Purmerend wordt steeds onleefbaardeer.

    1. martine schreef:

      Dan kan ik mijn boodschappen niet meer doen.

  2. Karel schreef:

    Jammer dat bij de Gemeente het woord “handhaving” niet in het woordenboek voor komt.
    Je ziet zelden of nooit een handhaver in het centrum maar wel veel rijdende fietsers op plekken waar je niet mag fietsen. In sommige artikelen op andere websites zie ik staan dat er steeds meer mensen naar het “binnenstadje” (vreselijk woord) komen terwijl het steeds stiller is in het centrum

    1. martine schreef:

      Voor autochtone purmerenders is en blijft het de stad. Stadje is gekomen na de overloop. Veel nieuwe inwoners kwamen uit amsterdam en voor hun was er maar een stad en daarbuiten waren het boeren. Heel arrogant en denigererend.

  3. Erik Goldsteen schreef:

    Beste Martine,

    ‘het Stadje’ is in de 60-er jaren inderdaad geïntroduceerd door de Amsterdammers die in Purmerend waren komen wonen maar economisch nog volledig afhankelijk waren van de grote stad. Dat was de achtergrond van het in het spraakgebruik onderscheid tussen de stad (Amsterdam-Centrum) en het stadje (Purmerend-Centrum).

    En het valt toch ook niet te ontkennen dat het centrum van onze stad letterlijk kleiner is, dus een stadje.

    Absoluut niet denigrerend bedoeld of uit arrogantie, zoals jij nogal stellig uit. Het is toen juist altijd respectvol en liefdevol bedoeld geweest.

  4. martine schreef:

    Voor de amsterdammers naar purmerend kwamen maakten ze al het verschil. Ik weet nog dat iemand uit amsterdam zei dat er maar een stad was en dat was Amsterdam, purmerend was een stadje en alles buiten amsterdam waren boeren. Dat was niet als een compliment bedoeld. En toen de IJtunnel kwam kwamen ze in grote getale naar Purmerend en verder de Noord Holland in. De streektaal maakte plaats voor amsterdams.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *