22/04/2025
Iedereen kent het wel, zodra je het zwembad binnengaat komt de chloorlucht op je af. Voor sommige mensen reden om niet naar een zwembad te gaan. Ook tijdens het zwemmen hebben mensen er last van, maar het goede nieuw is: er is geen chloorlucht meer in het Leeghwaterbad. Zwemwater moet aan steeds strengere eisen voldoen en het Leeghwaterbad heeft sinds eind maart de oude manier van waterdesinfectie met de traditionele vloeibaar chloordosering vervangen door een nieuwe manier van waterdesinfectie.
De nieuwe manier van desinfecteren gebeurt met de zogenoemde hybride zoutelektrolyse en het Leeghwaterbad in Purmerend is het eerste zwembad in Noord-Holland en het tweede in Nederland dat hierover beschikt. Zoutelektrolyse is duurzaam, want het gebruikt minder energie en minder water dan de traditionele, vloeibare chloordosering. De voor sommige mensen vervelende indringende chloorlucht, last van ademhaling en van huidirritatie door het vloeibare chloor behoren nu tot het verleden.
Onmerkbaar
Met de duurzame aanpassing is geen aanvoer van chloor meer nodig, maar van zout dat een bewerking ondergaat tot gasvormig chloor voor waterdesinfectie tot schoon zwemwater. Het effect van gasvormig chloor in het zwemwater is – door een ander chemisch proces – totaal anders dan van vloeibaar chloor. In de enorme kelder van het zwembad is in ruim een maand onmerkbaar voor de zwemmers door VDH watertechnology de installatie voor hybride zoutelektrolyse geplaatst.
Minder zout
Het Leeghwaterbad is een grote grootverbruiker van warmte en stroom. Directeur Spurd Jancor de Boer: “De investering in de duurzame hybride zoutelektrolyse draagt bij aan minder energie- en watergebruik en minder vrachtverkeer voor de aanvoer van vloeibaar chloor naar het zwembad. Voor de aanvoer van zout is minder dan de helft van het aantal vrachtautobewegingen voor chloor nodig.” Wethouder Duurzaamheid en Milieu Coen Lageveen: “De gemeenteraad vindt verduurzamen noodzakelijk. Daar sluit deze investering mooi op aan. Bovendien is de gekozen techniek beter voor het milieu en zijn de kosten voor Spurd lager.”
Besparing
De investering in duurzame techniek leidt door de besparingen op stroom en water tot lagere jaarlijkse kosten, een bijdrage aan een positievere bedrijfsvoering. Wethouder Sport Mario Hegger is enthousiast: “Ik ben trots dat het zwembad in Purmerend koploper is in duurzaam en comfortabel zwemmen. In nodig iedereen om te komen zwemmen.“
Vervanging luchtbehandeling
Ook de acht enorme LuchtBehandelKasten (LBK’s) zijn vervangen. Deze zijn cruciaal voor verse lucht van de juiste temperatuur in het Leeghwaterbad. Bij uitval van de LBK’s krijgen bezoekers binnen een half uur last van de ademhaling. De nieuwe generatie LBK’s gebruikt ongeveer een derde minder energie dan de twintig jaar oude LBK’s.
Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in
voor de nieuwsbrief.