20/04/2025
In Purmerend zijn veel kunstwerken te vinden. Redacteur/fotograaf ‘Kunst en andere zaken’ van weidevenner.nl komt deze keer terecht bij kunst op palen. Ook als het stil is in de binnenstad zijn er voetgangers. Vrijwel onopgemerkt, maar altijd aanwezig. Om te voorkomen dat toeristen in de binnenstad verdwalen plaatst de ANWB rond 2000 in opdracht van de gemeente een aantal voetgangersborden. Wat vrijwel niemand opvalt zijn de zilveren beeldjes, voetgangertjes genoemd, die bovenop de palen staan.
De beeldjes geven aan dat de bordjes routes aangegeven voor wandelaars en maken zo duidelijk dat ze verschillen van de fietswegwijzers die de ANWB in die tijd overal plaatst. De richting die de voetgangers op de palen oplopen is willekeurig, het gaat om de bordjes. Sommige beeldjes lopen namelijk de binnenstad uit en dat is niet de bedoeling voor toeristen. Ze zijn gewoon versiering, een ornament op het einde van de paal, waar in Purmerend een beeldje van een koe niet zou misstaan.
Zilver is genoeg
De eerste wandelaartjes verschijnen rond 1990 en zijn zilverkleurig. Later komen er ook gouden beeldjes bij. De kleur van de wandelaartjes is hetzelfde als de kleur van de tekst op de borden. In gemeenten met gouden beeldjes is de tekst op de borden in goud uitgevoerd. In Purmerend vindt men zilver echter wel genoeg. In sommige steden plaatst de ANWB ook andere symbolen zoals Nijntje in Utrecht, een Andreaskruis in Amsterdam, een ooievaar in Den Haag en Flipje in Tiel. Op 1 januari 2015 is het beheer van de bewegwijzering overgegaan van de ANWB naar de Nationale Bewegwijzeringdienst (NBd), maar de wandelwegwijzers vallen daar niet meer onder. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk.
Vreemd
Dat voetgangers op een paal in de binnenstad ook niet altijd veilig zijn blijkt uit meerdere ontmoetingen van de paal op de Kaasmarkt met (vracht)wagens. Daar moet het voetgangertje zich lange tijd in evenwicht houden op een scheve paal en in de Koestraat wijst het bordje ‘fietsenstalling’, ook na aanvaring met een vrachtwagen, ruim een jaar eigenwijs de verkeerde kant op. Gelukkig is alles weer keurig hersteld, maar vreemd is wel dat het bordje ‘Koemarkt’ (bij de Markthal / De Stallen) voetgangers richting Kaasmarkt en winkelcentrum wijst. De paal aan de Kaasmarkt in nu ook behangen met borden met pijlen die alleen te ontcijferen zijn voor wandelaars die een bepaalde route lopen.
Nooit weg
De voetgangertjes hebben zelf niet veel te vertellen. Wel vinden ze het minder leuk dat ze nooit bij enquêtes worden betrokken en vragen zich af of ze ook zijn meegeteld bij het onlangs vaststellen van het (hoge) aantal bezoekers van de binnenstad. Hoog in weer en wind en altijd in goede stemming voelen zij zicht prima, in tegenstelling van de voetgangerstegel die bezoekers vanaf het NS station naar de binnenstad moet wijzen. Deze is, net als de sterrentegels in de binnenstad, kaal gelopen en gereden en niet meer herkenbaar. Voetgangertjes: kunst in de stad, altijd onderweg, maar nooit weg.
Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster,
schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.