Laatste Bevrijdingswandeltocht dit seizoen

25/09/2020

Vlaggen Peperstraat, 2020

In samenwerking met het Gilde Purmerend wordt op zaterdag 26 september in het kader van 75 jaar Vrijheid een stadswandeling langs de markante oorlogspunten van Purmerend gelopen. Het is de vierde en laatste wandeling van dit seizoen. De gidsen Gerard Wegman en Dick Blokker nemen de wandelaars mee naar plekken die tijdens de  Tweede Wereldoorlog belangrijk zijn geweest voor deze stad en de bewoners. Sommige plekken zijn  algemeen bekend, andere minder, en de gidsen geven duidelijk uitleg.

Bezocht wordt het monument aan de gevel van het voormalig stadhuis aan de Kaasmarkt met uitleg over de omgekomen Purmerenders en in de Peperstraat gaat het langs het huis waar Meijer van der Sluis zat ondergedoken. Verder gaat het langs de plekken waar de gaarkeukens gevestigd waren en er is aandacht voor de verandering van namen de Julianastraat en Wilhelminalaan, die tijdens de oorlog als Stationsstraat en Verlengde Stationsstraat door het leven gingen. Bij de oude begraafplaats vertellen de gidsen het verhaal van Johannes Kolijn, hij werd zonder pardon op 4 augustus 1944 in de deuropening doodgeschoten door leden van  de Silbertanne Aktion.  Hij was een belastingontduiking van een NSB’er op het spoor.

Stolpersteine

Klaas de Boer

Bij  villa Clementine vertellen de gidsen over de opsluiting van de verzetsstrijder Klaas de Boer, die met zijn KP ploeg het plan bedacht om de gehate NSB burgemeester Baak om het leven te brengen en dit uiteindelijk zelf met de dood moest bekopen. Verder is er aandacht voor de Stolpersteine van mevr. Jeanette Heigmans voor de ingang van De Rusthoeve en nog veel meer verhalen over wat er zich allemaal in de oorlog in Purmerend heeft afgespeeld.

De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35.  Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdag 25 sept. voor 15.00 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl  In verband de RIVM regels 6 personen. per gids. Voor groepen van 2 tot 12 personen wordt deze wandeling het hele jaar door (op afspraak) aangeboden

Meer achtergrondverhalen over de oorlog zijn te vinden op de de site:  4en5meipurmerend.nl

Stolpersteine Heigmans

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *