500.000 jaar oude bijl in Purmerend

08/04/2018

Corwim De Jongh met half miljoen jaar oude bijl

De meeste mensen zoeken een mooie, verre, warme en zonnige plek om de welverdiende vakantie door te brengen, maar Corwim de Jongh is daar een uitzondering op. De naar Edam geëmigreerde, maar in hart en nieren Purmerender, stapt liever in de auto richting Dordogne in Frankrijk waar all Inclusive hotels, bars en waterparken in de verre omtrek niet te vinden zijn. In plaats van zwemkleding gaat er regenkleding, laarzen en een schep in de auto, want het liefst loopt Corwim na een regenbui door modderige Franse akkers en velden om stenen te zoeken.

Oog voor de schoonheid van de omgeving is er niet, want de blik is gericht op de grond. Door regen en ploegen komen er stenen naar boven en daar gaat het om. Voor de leek zijn het gewone stukken steen, maar Corwim ziet vrijwel onmiddellijk het verschil tussen een gewone steen en een artefact (door mensen vervaardigd, bijvoorbeeld gereedschap). De al vele jaren durende zoektocht in de maïsvelden hebben al heel wat mooie vondsten opgeleverd. Corwim: “Toen ik deskundigen vroeg om een aantal voorwerpen te determineren (onderzoeken), vielen ze bijna om van verbazing. Het bleken vuistbijlen, messen, schrabbers en bladspitsen (speerpunten) uit de oudste periode van de geschiedenis van de mens te zijn.” De stenen bleken zo bijzonder dat ze een plekje kregen tijdens een expositie in het IJstijdenmuseum in Buitenpost.

Ook racefietsen
Een deel van deze prachtige en bijzondere verzameling is te bewonderen in Purmerend. Na voorgaande exposities over Purmerendse onderwerpen staan in het mini museum aan de Kaasmarkt nu vitrines met stenen gebruiksvoorwerpen van 20.000 tot 500.000 jaar oud. Helaas kunnen de stenen niet praten, maar Corwim geeft graag en enthousiast uitleg over de ouderdom en het gebruik. Liefhebbers van racefietsen boffen, want ook daarvan is een unieke collectie te bewonderen in het mini museum.

Het mini museum is te vinden aan de Kaasmarkt 11 (boven Bakker Bart) in Purmerend. Openingstijden: Zaterdags van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *