Aanpassingen in groenontwerp Kanaaldijk

05/04/2021

Eind januari konden bewoners van de Zuiderpolder die uitzicht hebben op de Kanaaldijk en bewoners van Borghesepark, Loirestraat, Wales en Ponte Vecchio hun mening geven over het plan van aanpak voor het groengebeuren aan de Kanaaldijk in Weidevenne. Naast veel positieve reacties waren er ook voorstellen voor aanpassingen. Veel bewoners willen graag hun uitzicht op het Noordhollandsch Kanaal behouden, en ook werd gevraagd om een breder wandelpad.  Een probleem is ook de overlast van hondenpoep. Naar aanleiding van deze reacties is het plan op een paar kleine punten aangepast.

Bewoners geven aan dat zij hun woning hebben gekocht voor het uitzicht, maar daar is met het ontwerp al rekening mee gehouden. In plaats van dubbele rijen bomen, die op de andere delen van de Kanaaldijk zijn geplaatst, staan deze ‘los’ in de ruimte. Dit zorgt ervoor dat alle woningen zicht op het kanaal houden. Bewoners van de Zuiderpolder geven aan blij te zijn dat ze meer op groen gaan uitkijken.

Inheemse beplanting
Op enkele plekken worden bomen verwijderd of verplaatst. De geplande boom tussen de Loirestraat en La Mayenne vervalt, evenals een boom voor La Vienne. De bomen voor de Loirestraat 157 en 159 en naast de Loirestraat 151 wordt enkele meters verplaatst. Een boom tussen De Vaart en Loirestraat 151 vervalt. Een van de gele kornouljes (Cornus Mas) voor De Vaart gaat naar de andere kant van het fietspad. Van de zes bomen tussen Vennestaete III en De Vaart verhuist er een naar het zuiden. Zo schijnt er meer licht op de gevels. De rest van het ontwerp blijft hetzelfde. Het uitgangspunt van het ontwerp is een open ruimte met inheemse beplanting. Daarom worden er niet teveel struiken geplant en is gekozen voor beplanting die hier van nature voorkomt. In de ruige grasstrook tussen het kanaal en de fietsstrook worden wilde bloemen gezaaid.

Stank
Veel bewoners van de appartementen hebben overlast van hondenpoep doordat. hondenbezitters hun hond uitlaten onder de appartementen. Hierdoor zitten de bewoners in de stank als zij op hun balkon zitten. Er wordt onderzocht of hier nog iets aan gedaan kan worden, maar het begint natuurlijk bij de hondenbezitter. Alleen de strook ruig gras tussen het kanaal en het fietspad is een uitlaatroute. Bij alle andere grasstroken moet de hondenpoep opgeruimd worden. De Kanaaldijk is een populaire wandel- en fietsroute, waarbij wandelaars en fietsers elkaar soms in de weg zitten. Daar wordt nu niets aan gedaan. Bij toekomstig groot onderhoud wordt er opnieuw naar gekeken. De kleine schades aan het asfalt worden hersteld.

Er wordt nog overlegd met de kabel- en leidingenexploitanten en het waterschap. Als dat tot grote aanpassingen leidt, worden bewoners geïnformeerd. Als het plan in grote lijnen hetzelfde blijft als in bijgaand ontwerp, dan ontvangen zij een brief als de werkzaamheden starten. Waarschijnlijk zal dat in het najaar zijn.

PDF1544687_-_bomen_ontwerp_kanaaldijk_-deel_1-2_.pdf

PDF1544687_-_bomen_ontwerp_kanaaldijk_maart_21_-deel_3-4_-gecomprimeerd.pdf

 

5 comments

 1. Peter Vos schreef:

  Geachte heer/ mevrouw,
  Betekend het verplaatsen van de gele kornouljes voor de Vaart naar de andere kant van het fietspad dat de hoge boom voor de Vaart komt te vervallen? Een streven in het verhaal is ook meer licht op de gevels van de gebouwen en dat wordt zo bereikt. Het is niet duidelijk en het zou raar zijn om een struik naast een boom te planten.

  Met vriendelijke groet, Peter Vos, Loirestraat

 2. Theo Appelman schreef:

  Geen bomen kappen voor uitzicht!
  Wij kijken tegen een flatgebouw aan vanuit de Bernard Nieuwentijtstraat als de bomen weg zijn.
  Dat zijn oude rechten die ook meetellen

 3. .PJonker schreef:

  Beste Peter Vos,
  U kunt contact opnemen met Paula de Groot, omgevingsmanager, via tel. 0299 452452.

 4. Angela Jungen schreef:

  En de bankjes? Als ik doorfiets langs de kanaal dijk staan er beduidend meer bankjes. Zelfs 1 met tafeltje erbij. Dus het argument” de hangjongeren “geldt daar niet!
  Het is zo heerlijk om even langs het kanaal te zitten. Dit betreft beide kanten. Ook richting sluis.

 5. Dennis schreef:

  Als hond bezitter heb ik afgelopen najaar nog geklaagd bij de gemeente dat er tussen de melkwegbrug en het spoor maar 1 prullenbak staat waar je je zakje hondenpoep kwijt kan. Omdat ik het altijd opruim achter mijn hond loop ik tijden met het zakje door de wijk.
  Resultaat van mijn ingediende klacht. Paaltjes dat je aan de kanaalzijde de hondenpoep mag laten liggen (ingelaste uitlaatzone). Handig voor gemeente die dus geen bakken gaat plaatsen en legen. Niet handig voor bewoners die het ruiken, vissers en kinderen die bij het kanaal willen en hondenbezitters van wie de hond perongeluk toch aan de andere kant van het fietspad lopen en hun hond iets doet.

  En daar betaal je dan ooknog dik hondenbelasting voor wat stamt uit een tijd dat honden nog lastdieren waren en arbeid verrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *