Aanstaande zondag jubileum rommelmarkt Hazepolder

26/08/2016

rommelmarkt (Large) (2)Ruim twintig jaar geleden was de bodem van de schatkist van Buurtvereniging Hazepolder, zoals bij vele andere zichzelf respecterende verenigingen, in zicht. Er werd nagedacht over hoe de penningmeester kon worden opgevrolijkt door middel van een activiteit waaraan alle buurtbewoners konden meedoen. In 1996 kwam Sietse de Bruin, de helaas veel te vroeg overleden voorzitter van de vereniging, met een simpele en daardoor geniale oplossing: een rommelmarkt bij bewoners voor de deur. Nu, twintig jaar later, is die nog steeds een groot succes.

Een aantal bewoners legde een kleed voor de deur en sleepte oude huisraad en spullen die al jarenlang op zolder stonden naar buiten. Iedereen werd gevraagd een artikel beschikbaar te stellen voor de verkoop bij het buurtgebouw, waarvan de opbrengst naar de vereniging ging. Daarnaast werd er een minipaardenrace gehouden, waarbij goklustigen geld konden inzetten op de winnaar. In het buurthuis vlogen de kroketten en frikadellen over de toonbank en werkten de vrijwilligers zich in het zweet. De eerste markt werd een groot succes, bewoners verdienden een leuk zakcentje, de penningmeester was blij en de kopers en verkopers hadden een gezellige dag. Overgebleven koopwaar werd weer naar de zolder gebracht, want iedereen had wel in de gaten dat er meer rommelmarkten zouden volgen. Uiteindelijk is het dit jaar de twintigste keer dat duizenden mensen de gezelligste rommelmarkt van Waterland en omstreken komen bezoeken.

Verkooppunten

De kleedjes zijn ingeruild voor marktstallen en ook buitenpoorters mogen nu spullen verkopen. In totaal zijn er maar liefst 250 verkooppunten en voor deze jubileummarkt halen de schoonzoons van Sietse de racepaarden weer van stal. Grote drukte zorgde in het verleden voor files bij de toiletten, maar mede door een bijdrage van de wijkkerngroep is de toiletgroep in het buurthuis vernieuwd en zit iedereen er nu als een vorst. Parkeren gaf vaak problemen en niet iedereen hield zich aan de regels, waardoor verkeersregelaars moeten worden ingezet. Dat kost geld en dus besloot een groep bewoners gewoon zelf de opleiding te volgen; ze zijn allemaal met vlag en wimpel geslaagd.

Gezelligheid

Ook dit jaar kunnen koopjesjagers en liefhebbers van rommelmarkten weer hun hart ophalen op deze gezellige markt. Het is een uitgelezen kans om een onbekende tekening van Rembrandt te vinden of net dat ontbrekende stukje van de verzameling te ontdekken. Daarnaast kunt u een gokje wagen bij de paardenrennen. Mocht u niets kopen, verkopen of winnen, dan heeft u toch een leuke dag, want gezelligheid staat voorop bij deze rommelmarkt. Bewoners bespreken de avond tevoren tijdens een gezellige buurtbarbecue alles nog eens door en de volgende dag zorgen de vele vrijwilligers dat alles op rolletjes loopt.

Rommelmarkt Hazepolder, zondag 28 augustus. De verkoop start om 09.00 uur. De organisatie verzoekt bezoekers zoveel mogelijk lopend of op de fiets te komen. Meer informatie vindt u op www.hazepolder.net.

Tekst en foto: Piet Jonker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *