Afspraken oude begraafplaats ondertekend

15/03/2019

V.l.n.r. Ben Rijser, Jan Kramer, Paula Bakker en Alex Vallentgoed namens de SBOP en Joop Adelmund, Kees Vermeer en Marco de Jong, namens Gemeente Purmerend.

Op 12 maart ondertekende Alex Vallentgoed, namens de stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend, en Joop Adelmund, teammanager wijken Gemeente Purmerend, op de oude begraafplaats aan de Nieuwstraat een convenant (lijst met afspraken). Om de samenwerking en het bestaan van de begraafplaats voor de toekomst veilig te stellen is een overeenkomst opgesteld, waarin beide partijen zich verplichten tot uitvoering van de opgestelde afspraken met betrekking tot beheer, herstel en conservering van deze unieke plek in Purmerend.

De begraafplaats wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. In 2001 besloten Alex Vallentgoed en Jan Kramer zich in te zetten om deze vergeten plek voor de toekomst te bewaren. Samen met vrijwilligers en financiële steun van de gemeente en Wijkkerngroep Centrum werd er hard gewerkt en in 2013 volgde oprichting van de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend (SBOP).  Jan Kramer: “Er is al lange tijd een goede band met gemeente, als we iets nodig hebben kunnen we altijd aankloppen.”

Restauratie graf Cornelis de Jong.

Toekomst voor bewoners
In het verleden zijn er verschillende plannen voorbijgekomen, waarbij het de vraag was of de oude begraafplaats kon blijven. Gelukkig zij die plannen ook weer verdwenen, en met de ondertekening van het convenant hebben de 1800 bewoners van de begraafplaats de verzekering dat hun laatste rustplaats zal worden onderhouden. Onlangs zijn de toegangspoort en het praalgraf van Cornelis de Jong (gemeentelijke monumenten) gerestaureerd.

Ondertekening Joop Adelmund

 

 

 

 

 

 

Gerestaureerde poort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner