Archeologische Werkgroep Purmerend exposeert in gemeentehuis

30/08/2021

De argeologische Werkgroep Purmerend (AWP) graaft niet alleen in de bodem als er ergens een pand is gesloopt, maar laat regelmatig ook zien wat ze zoal vinden, waar ze het vinden, hoe oud het is en wat het is. Op verschillende plekken verzorgen ze exposities en op donderdag 26 augustus presenteerde Jan van Waard, voorzitter van de AWP, trots de met interessante bodemvondsten gevulde vitrine in de hal van het gemeentehuis aan wethouder Eveline Tijmstra.

Het heeft even geduurd vanwege het coronagebeuren, maar nu kunnen bezoekers van het gemeentehuis een (klein) deel van de collectie van de Archeologische Werkgroep Purmerend bewonderen. Iedereen ziet ze wel eens, mannen en vrouwen in gekleurde overalls die tot de knieën in de modder met schep of troffel in de grond staan of zitten te wroeten. Meestal is niet meteen te zien wat er boven de grond komt, maar alle vondsten worden later schoongemaakt, gefotografeerd en geïnventariseerd. Daarbij wordt de herkomst en ouderdom bepaald. De vindplaats wordt met meetlint en moderne apparatuur tot in detail vastgelegd. 

Opgehangen
Vol trots vertelt Jan van Waard over de voorwerpen in de vitrine en neemt de wethouder mee in de verhalen over de bodemvondsten. Onder andere een grote vaas, gevonden bij een opgraving op een perceel aan de Westerstraat en een lederen schoen, in stukjes opgegraven bij het Waagplein. De prachtig gerestaureerde schoen is het pronkstuk van de verzameling en Jan praat enthousiast over de vondst en de daarbij behorende details, zoals de knoopjes en lusjes. Jan vindt het alleen jammer dat je niet weet wie de persoon is geweest die de schoen heeft gedragen. ‘We vonden ook een stukje touw en wie weet, misschien is de persoon daarmee wel opgehangen’, vertelt hij met een brede lach.

Purmerend door de eeuwen heen, samengevat in een kleine presentatie, te zien in de hal van het gemeentehuis. Meer informatie over de Archeologische Werkgroep Purmerend is te vinden op www.archeologiepurmerend.nl  Email: archeol@kpnmail.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *