Barend Cruijff verhuisd naar Eggert Winkelcentrum

06/10/2018

Barend en moeder Gré

Veel Purmerenders zijn opgegroeid met Barend Cruijff aan de Westerstraat en ondanks de naamsverandering naar Intertoys is de naam Barend Cruijff nog steeds een van de bekendste namen in Purmerend. De naam is overgegaan van vader op zoon en dit jaar is het bijna 170 jaar geleden dat de eerste Barend werd geboren. Het handelen zat hem al vroeg in het bloed, want als jonge bakkersknecht verkocht hij tijdens het bezorgen per bakfiets niet alleen brood, maar ook horloges, sigaren en andere veel gevraagde artikelen. Barend vond op 23 jarige leeftijd zijn liefde Trijntje Nat, en na het trouwen betrokken ze de ‘water en vuur winkel’ aan de Westerstraat. Onmiddellijk werd het assortiment uitgebreid met onder andere fruit, groenten en schoonmaakmiddelen. Na ruim een jaar verhuisden ze naar de overkant.

Barend Cruijff sr. in Zuidersteeg

Je kon het zo gek niet bedenken of Cruijff kocht of verkocht het wel. Vodden, handkarren, verf, grammofoonplaten, invalidenkarren, rijtuigen enz. Op verschillende plaatsen in de stad had hij opslagruimtes en de handel was ook te koop op de wekelijkse markt. Daarnaast was hij beëdigd makelaar en taxateur. Barend en Trijntje kregen vijf kinderen, waaronder weer een Barend. In 1939 verhuisden ze weer naar de andere kant op nummer 54 en op zaterdag 2 september opende Barend Cruijff jr. de nieuwe Volkswinkel. De naam veranderde in Cruijff’s Bazar en het assortiment werd geleidelijk groter. Barend Cruijff jr. overleed in 1947. Mevrouw Cruijff Sanders heeft daarna nog jarenlang zelf in de winkel gestaan. Uit dit huwelijk kwamen twee kinderen, Johanna Hendrika en wederom een Barend die in 1959 trouwde met Geertje Aagje (Gré) Kemper en de zaak over nam.

De Generaal
Veel te jong, in 1994, is Barend, door zijn zoon vaak ‘De Generaal’ genoemd, overleden en stonden Gré en de kinderen Marieke, Martijn en Barend er alleen voor. Als veertienjarige hielp de jongste Barend al in de winkel en na het behalen van de benodigde diploma’s nam hij samen met echtgenote Irene de zaak over. Moeder bleef helpen in de winkel, want het was altijd druk. In 2008 is er een nieuw pand gebouwd, maar na anderhalve eeuw heeft het Purmerendse familiebedrijf de Westerstraat verruild voor het Eggert Winkelcentrum.

Oude winkel Westerstraat

Nieuwe zaak Westerstraat

Barend Cruijff

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *