Beschermde bomen in het Beusebos op de kaart

31/07/2022

De Bomenkaart Beemster en Purmerend geeft aan welke bomen niet zonder vergunning gekapt mogen worden. Bij de vaststelling van de nieuwe Bomenkaart in 2021 was deze niet duidelijk genoeg. Bij navraag bleek dat op de tot dan geldende lijst de bomen in het Beusebos niet waren aangegeven, omdat er nog nader onderzoek moest worden gedaan. Nu is vastgesteld dat in het Beusebos 88 bomen een beschermde status hebben die zonder vergunning niet gekapt mogen worden.

Bij definitieve vaststelling van de kaart zijn naast een aanpassing in de Beemster ook de bomen in het Beusebos.’op de kaart gezet’. “Op basis van het onderzoek hebben wij besloten om in totaal 88 bomen in de Kom A7/ Beusebos op te nemen. Het gaat om 14 bomen vanwege hun hoge ecologische waarde en levensverwachting van tenminste 10 jaar en 74 bomen op basis van hun gemiddelde ecologische waarde en levensverwachting van tenminste 20 jaar.”

De definitieve Bomenkaart Beemster en Purmerend treedt in werking de dag na de bekendmaking (Purmerend Totaal en Binnendijks). Belanghebbenden hebben zes weken de tijd om in beroep te gaan tegen dit besluit. De kaart is digitaal  te vinden op: https://datalab.purmerend.nl/atlas/@126910.00,505834.00,13z/layers=id_beschermde_bomen_purmerend_concept

Vrijheidsboom Hazepolder niet op de kaart
Bij nadere bestudering van de nieuwe kaart blijkt de Vrijheidsboom op het Troelstraplein (Hazepolder/Weidevenne) niet op de kaart te staan. Na de bevrijding in 1945 wordt overal in de stad feest gevierd, maar in de Hazepolder is de kas van de speeltuinvereniging helaas leeg. Er wordt geld opgehaald bij bewoners om de kosten te dekken. Met dubbeltjes en kwartjes wordt de kas gevuld en meteen wordt een buurtcomité gevormd om alles te coördineren. Na alle feesten blijkt er zowaar nog geld over te zijn en wordt besloten daarvan een Vrijheidsboom te planten. Comitéleden kopen in de Beemster een jonge linde en in het najaar wordt deze op het Troelstraplein geplant en overleeft al bijna tachtig jaar lang alle reconstructies en aanpassingen van het plein.

Deze enige nog in volle pracht levende Vrijheidsboom in Purmerend is bij vaststelling van de Bomenkaart helaas over het hoofd gezien.

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner