Beusebos is veel mooier dan het Purmerbos!

06/10/2014

Na de nodige voorbereidingen was het gisteren dan eindelijk zo ver. De Beusebos Experience. Martien (Milieudefensie), Frank (drone-piloot) en ik wisten echt niet wat we moesten verwachten. Onze campagne was vooral online geweest en we hadden alle gemeenteraadsleden en alle scholen uitgenodigd. Maar hoeveel mensen zouden er komen? “Ik denk dat alleen onze familie en vrienden komen, uit medelijden.” Aldus Frank.

Na het uitzetten van de speurtocht, het inrichten van het drone-terrein en het opbouwen van de kraam kregen we nauwelijks de tijd om te gaan zitten wachten want de eerste bezoekers parkeerden hun fietsen al op de groenstrook langs de Oude Provincialeweg. Terwijl Frank al proefrondjes vloog stonden Martien en ik de mensen te woord en voorzagen ze van koffie en thee en een lekker appeltje. Ook de eerste kinderen begonnen al snel aan de speurtocht vol met leuke opdrachten en natuurschatten.

“Ik woon al veertig jaar in Purmerend maar ik wist niet dat dit hier

was!” aldus een bezoeker die, net als vele anderen, blij verrast was

door het echte bos dat schuil gaat achter wat veel mensen zien als een verwilderde groenstrook langs de snelweg. Na een half uur was ik al meer dan tevreden over het aantal bezoekers. Maar het waren vooral de reacties waar het ons om ging. “Ik vind dit veel mooier dan het Purmerbos! Dit is ten minste een écht bos, lekker wild en leuke

wandelpaden.” En zo kregen we de hele dag veel steunbetuigingen voor onze actie voor behoud van het Beusebos. We hadden bewust geen spandoeken of petities want de insteek was veel meer om de mensen het bos te laten ervaren en niet om actie te voeren.

Gelukkig was de politiek ook ruim vertegenwoordigd. De stadspartij (inclusief wethouder Hegger), D66, PvdA, VVD, GroenLinks, Leefbaar en Trots waren allen vertegenwoordigd. Alleen het CDA, Lijst Van Damme en het AOV waren niet gekomen. Die laatste, de Ouderenpartij, stemde samen met D66 vorig jaar nog voor het behoud van het bos. Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn ze echter van gedachten veranderd en ze zijn nu (net als de Stadspartij, VVD en het CDA) vóór het kappen van het Beusebos om er een bedrijventerrein van te maken.

Gelukkig zijn er ook partijen ten gunste van het Beusebos van mening veranderd. Arie-Wim Boer stemde vorig jaar nog vóór de autoboulevard maar was blij verrast door het bos: “Ik ben hier vandaag voor het eerst. Wat een prachtig stukje natuur. Veel mooier dan het Purmerbos. Laten we overgaan tot onderhoud in plaats van sloop. Een paar houtsnippers op de wandelpaden, het riet een beetje bijhouden, prachtig!”

Na 16:00 uur werd het wat rustiger en tegen vijven liep ik achter de laatste speurtochtgroep aan om alles op te ruimen en het bos weer achter te laten zoals het was, ongerept en beeldschoon. Iedereen bedankt voor jullie enthousiasme en dat jullie gekomen zijn! Mijn verwachtingen zijn ruim overtroffen; rond de 150 mensen hebben we het Beusebos kunnen laten zien. Ik hoop dat veel mensen het weer verder vertellen en ook vaker naar het bos zullen komen. Zo kunnen we aan de politiek laten zien dat dit stuk natuur onmisbaar is voor Purmerend!

Eric Kooijman

Kijk op de facebookpagina Red het Bos langs de A7 voor alle foto’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner