Bewoners De Meander krijgen AED

02/03/2023

In woonzorgcentrum De Meander aan de Siouxstraat in Weidevenne wonen bewoners zelfstandig. Als men hulp nodig heeft, kan De Zorgcirkel dat regelen. Het complex bestaat uit bijna negentig 55+ appartementen en heeft in de achtertuin een jeu de boules baan voor de sportievelingen onder de bewoners. Een aantal bewoners verbazen zich echter dat ruim twintig jaar na de bouw nog steeds een openbare AED ontbreekt op een  plek, waar zoveel mensen bij elkaar wonen.

Bewoners Maarten Kuiper en Hans Reijgwart staken de (grijze)koppen bij elkaar en startten de Werkgroep AED De Meander. Kuiper: “Er wonen hier veel bewoners met een mindere gezondheid en een hoge leeftijd, die redden het niet om binnen zes minuten de AED bij de sportzaal aan de Yellowstone op te halen en weer terug te lopen naar De Meander.” 

Met krukken
Reijgwart, voormalig ambulancemedewerker, maakt duidelijk dat de eerste zes minuten altijd cruciaal zijn bij een hartstilstand. “Ook buurtbewoners voor en na de bussluis redden het niet binnen die belangrijke zes minuten.”  Ondanks de ernst van de zaak is er ook tijd voor een dolletje. Reijgwart: “Kijk naar Maarten, hij loopt voorlopig met krukken, zie je hem al gaan, onderweg naar de AED bij de sportzaal?“

Voor de hele buurt
De mannen hebben het helemaal uitgedokterd. Het apparaat moet niet binnen, maar buiten bij de ingang van het complex komen. Kuiper: “Dan heeft de hele buurt er profijt van en kan ook de Burgerhulpverlening er gebruik van maken. De bedoeling is dat wij in De Meander een lijst met telefoonnummers van bewoners die kunnen reanimeren ophangen, want elke minuut telt.”

Cursus
De mannen zijn zelf op pad gegaan om de financiën bij elkaar te krijgen en vonden Van Overbeek Makelaars en Univé bereid om de kosten te betalen. Een prachtig gebaar, maar eventuele sponsoren om bijvoorbeeld de kosten te dekken van de reanimatiecursus zijn natuurlijk altijd welkom. Er staat op 6 april een reanimatiecursus gepland voor bewoners van De Meander en wijkbewoners rond de Siouxstraat. Hier zijn voorlopig wel de gebruikelijke kosten aan verbonden. De datum van plaatsing van de AED  wordt later bekend gemaakt.

Opgeven kan via mail m.kuiper438@gmail.com met vermelding van naam, geboortedatum, adres en e-mailadres. Voor meer informatie geldt hetzelfde mailadres. 

Een automatisch externe defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Het geeft gesproken instructies en helpt door de reanimatie tot professionele hulpverleners het overnemen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. Vele bedrijven en openbare ruimten hebben tegenwoordig een AED.

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *