Bewoners van de Oude Begraafplaats komen tot leven

14/05/2022

Oude  Begraafplaats

De oudste begraafplaats bij de kerk op de Kaasmarkt is geheel verdwenen, maar in Purmerend zijn nog verschillende begraafplaatsen te vinden. Veel Purmerenders vinden daar hun laatste rustplaats en over ‘de bewoners’ van de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat heeft Alex Vallentgoed een boekje met leuke verhalen geschreven. In de komende tijd laten we een aantal van deze bewoners, vaak bekende Purmerenders, tot leven komen in een serie aangepaste verhalen.

Een van de bewoners is Huig Blokker, geboren op 31 augustus 1890, zoon van Dirk Blokker en Pietertje Schellinger. Huig heeft de twijfelachtige eer om de eerste Purmerender te zijn die door elektrocutie om het leven komt. Purmerend heeft in 1920 nog bovengrondse elektriciteitskabels en als arbeider Nooij op 29 juni met een jong en schichtig paard over de Kanaaldijk loopt, komt het paard in aanraking met een paal, waardoor de spankabels breken met als gevolg dat de elektriciteitskabels over de weg komen te liggen. Als Nooij de weg probeert vrij te maken raakt hij ‘onmachtig’.

Gummibanden
Huig, die net langsfiets, probeert de man te ontzetten, maar komt zelf in aanraking met de draden en moet zijn heldendaad met de dood bekopen. Dokter Suermond probeert hem samen met directeur Vrijhoek van het Provinciaal Elektriciteitsnet nog te reanimeren, maar dat mag niet meer baten. Uiteindelijk haalt een naburige molenaar, na zich te hebben beschermd met gummibanden, hem uit de draden.

Bleke kleur
Achttien jaar later in 1938 overlijdt zijn vader Dirk en wordt het graf van Huig opengemaakt. Dan blijkt dat het lijk nog geheel intact is. Het is niet vergaan, heeft ook nog een bleke kleur en heeft alle verschijnselen van een Mummie. Moeder Pietertje is al in 1910 op 51-jarige leeftijd overleden en bij de begrafenis van Huib worden haar beenderen in een houten kistje bijgezet in het graf. Naar alle waarschijnlijkheid ligt Huig er nu nog zo bij als toen hij in 1938 werd gevonden: gemummificeerd!

Het verhaal over Huig Blokker is de inspiratie voor de titel van voor het boek dat Alex Vallentgoed heeft geschreven over de bewoners van de begraafplaats: De Mummie van Purmerend.

Alex Vallentgoed met boek

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner