Blauwe Kiekendieventocht in het Ilperveld

10/02/2023

Stap op zondag 19 februari aan boord en vaar mee tussen de eilandjes van het Ilperveld, op zoek naar de blauwe kiekendief. Deze bijzondere en majestueuze roofvogel begint de dag vroeg. Prachtig, om ze laag over de veenweiden en het goudgele riet te zien zweven, op zoek naar een prooi. Blauwe kiekendieven overwinteren in het trilveen gebied bij Landsmeer, De gids weet waar hun slaapplaats zich bevindt en vertelt van alles over deze roofvogel en dit bijzondere natuurgebied.

Het is wel even vroeg opstaan, want de boot vertrekt om 07:00 uur, dus graag vanaf 06:30 uur verzamelen en neem je verrekijker mee. Geadviseerd wordt om waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken en warme (regen)kleding. Kinderen zijn van harte welkom. Honden zijn niet toegestaan in het Ilperveld. Op de boot is ook plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact op als je met een rolstoel mee wilt.

Ilperveld
Het Ilperveld is een uitgestrekt stil en fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Een voormalig brak veenweidegebied met talloze sloten en vaarten en rietkragen. De plantengroei langs de slootkanten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeksbloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er groeit struik- en kraaiheide en zelfs zonnedauw. Grutto, kievit, tureluur, bruine kiekendief, roerdomp en vele rietvogels vinden hier hun perfecte biotoop. Koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land. In de trek- en wintertijd is het Ilperveld een toevluchtsoord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen, ganzen en veel andere bijzondere vogels. 

Informatie
In het bezoekerscentrum van het Ilperveld kunt u koffie, thee, fris, gevulde koek en ijsjes kopen (alleen tijdens excursies en als er bootverhuur is). Parkeren is gratis bij het bezoekerscentrum aan de Kanaaldijk 32A, Landsmeer. De prijs voor deze bijzondere excursie is 15,00 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Voor donateurs is de prijs respectievelijk 10 euro en 7,50. U kunt zich hier aanmelden.

Even bellen
Als op de dag van de excursie blijkt dat u toch niet aanwezig kunt zijn in het Ilperveld laat dat dan even telefonisch weten aan het Bezoekerscentrum: 06-33319666. 
Dit nummer is alleen bereikbaar op de dag van de excursie. De gids en de groep hoeven dan niet onnodig te wachten.

Blauwe Kiekendief fotograaf Menno Schaefer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

2 comments

 1. Karel schreef:

  De 17e op zondag?. Volgens mij is dat vrijdag. Of zondag de 19e.

  1. Conny Dijkstra schreef:

   Dank voor uw oplettendheid. Het is zondag de 19e

   De redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner