Bloemen voor Jan en Tini

14/04/2024

Als een liter benzine in Purmerend nog 55 cent kost, rijdt Jan Out op de wagen met gasflessen en toetert vrolijk naar Tini Knaap, die dagelijks naar haar werk in Broek in Waterland fietst en altijd vrolijk terugzwaait. Tijdens dansavonden in het Heerenlogement leren ze elkaar beter kennen, laten elkaar niet meer los en op 8 april 2024 zijn ze zestig jaar getrouwd. Reden voor locoburgemeester Mario Hegger om het paar te feliciteren met het diamanten huwelijksfeest.

Jaap Out, vader van Jan, begint een zaak in rijwielen en radio’s in de Breedstraat. Er komen al snel moderne spullen bij, zoals als stofzuigers, petroleum-gasbranders en carbidlampen. Tijdens de kermis, harddraverij en marktdagen kan je er ook je fiets stallen. Vader Out is zeer ondernemend en komt altijd met de nieuwste snufjes. Een radiowagen (de outhophone), de nieuwste kooktoestellen of een kachel geschikt voor bruinkool. Zelfs versleten tandenborstels worden weer als nieuw gemaakt. Out is de eerste in Purmerend die op 21 december 1950 een spelend televisietoestel in de winkel heeft. Ook bij de komst van de kleurentelevisie in 1956 is hij de eerste die het nieuwe wonder kan laten zien.

Hypernerveus
Zoon Jan komt na zijn schoolopleiding en militaire dienst samen met Tini, die bij de eierenveiling werkt, in de zaak. Tini: “Hypernerveus help ik de eerste klanten, maar als de REM met televisie-uitzendingen begint, vliegen de speciale antennes als warme broodjes over de toonbank en weet ik binnen de kortste keren de klanten alles te vertellen over televisie.” Jan is ‘s avond druk in de weer met demonstraties en het aansluiten van Tv-antennes en wasmachines

Licht uit
Na een eigenhandige verbouwing van het oude pand van Beemsterboer aan de Kaasmarkt  openen Jan en Tini op 1 april 1970 een lichtboetiek en drie jaar later gaat de winkel aan de Breedstraat dicht. Op 1 augustus, na ruim 80 jaar familiebedrijf, gaat het licht uit aan de Kaasmarkt. Zoon Joep heeft een garagebedrijf en dochter Jantien een winkel aan de Peperstraat (Scheltinga), Tini gaat zich uitleven achter de computer en Jan kan eindelijk zijn verzameling op orde brengen.‘

Vogelhuis
‘Eigenlijk heb ik daar helemaal geen tijd voor, zegt Jan (89), ‘we zijn opa en oma van twee kleinkinderen en ook gezegend met achterkleinkinderen’. Het stel vermaakt zich best. ‘Werken  in het familiebedrijf was altijd onze hobby en Jan geniet nu via een camera van de nieuwe bewoners in het vogelhuis in de tuin’, vult Tini (82) aan. Het huwelijksfeest wordt gevierd met een etentje met de kinderen.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *