Boze Buurman

20/04/2019

Als echte Purmerender zie je natuurlijk graag veel groen in en om de stad. Heel lang geleden zag ik als kind overal rond het centrum groene weilanden met koeien, schapen en paarden. Zelfs hier en daar een verdwaalde ezel. Al snel begon de tsunami van Amsterdammers die graag van drie hoog achter in het benauwde Mokum naar een eengezinswoning met tuin in het ruime Purmerend wilden verhuizen. Met hulp van werkgevers zoals Kromhout en Verschure werden de weilanden veranderd in woonwijken met mooie woningen. Sommige nieuwe Purmerenders kregen voor het eerst warm water uit de kraan en hadden nooit eerder een douche gezien. Niet alle Amsterdamse immigranten waren echter tevreden en sommigen verklaarden wel op blote knieën terug te willen naar de grote stad. Het bleek Amsterdamse bluf, want vrijwel niemand voegde de daad bij het woord. Purmerend werd gezien al slaapstad, waar niets te beleven viel, maar vrijwel iedereen bleef wel wonen in de slaapstad die langzamerhand wel steeds minder groen werd. Voor de jeugd betekende het een einde aan slootje springen, kikkers opblazen, salamanders vangen en ’s winters schaatsen op de vele slootjes dwars door de weilanden. Er komen nog steeds Amsterdammers naar Purmerend en er verdwijnt nog steeds groen. Nu ligt het Beusebos op de operatietafel en staan de chirurgen voor de vraag welke ingreep uit te voeren. Hotel, woningen, groen of een mix. Er komen natuurlijk van alle kanten adviezen en meningen, maar de vraag is, kloppen die wel? Echte harde feiten over werkgelegenheid, invloed op de middenstad, toerisme, milieu of andere zaken waar Purmerenders baat bij kunnen hebben, zijn wat bleekjes en natuurliefhebbers dragen zaken aan die ook niet altijd met hard bewijs te staven zijn. Voor de ‘gewone’ Purmerender is het bijzonder lastig om alle standpunten te begrijpen, vooral als er politiek in het spel is. Veel Purmerenders hebben de indruk dat de startplaatsen voor een lange race zijn ingenomen, met de hoteleigenaar op pole position. De finishvlag is echter nog niet gevallen en inhalen om van positie te veranderen is lastig. Het geeft zelfs grote kans op uitvallen. De vraag is; kan de jeugd er straks weer kikkers en hagedissen vangen, komen er woningen of staat er appelmoes met een kers op het menu? Het eerste slachtoffer in de race is al gevallen, namelijk de Paashaas die eieren kwam verstoppen. Hij stond deze keer verbouwereerd met een grote mand vol paaseieren voor een gesloten hek, heeft de eieren in de half vergane JOP (Jongeren Ontmoetingsplek) gegooid en is met de staart tussen de poten afgedropen. In het politieke gebeuren moet er natuurlijk onderhandeld en afgewogen worden, maar het maakt het er nou niet bepaald overzichtelijker en begrijpelijker op. Zeker niet na de laatste raadsvergadering, waar alvast de aanstelling van de tuinman werd besproken. Kan daar niet wat aan gedaan worden? bozebuurman@hotmail.com.

 

 

3 comments

 1. A. Fleere schreef:

  Je vergeet Eland brand de chrome zes fabriek. Schande hoe #VALK het Beusebos wil slopen. Roep ook iedereen op om niet meer buj van der valk te boeken. Mensen laat deze organisatie failliet gaan. Geefsignaal af aan van der Valk.

  1. diana muller schreef:

   ik lees deze reactie nu pas en ben het totaal niet met deze man eens, ik vind dat er woningbouw op moet komen heel veel flats lekker hoog ook en te betalen voor iedereen dus een goede mix aan huren dat is wat er nodig is in Purmerend wat mij betreft. Woningbouw moet op de 1e plaats komen met zo’n enorme wachtlijst hier. Er is niet genoeg Groen in Purmerend a.u.b. zeg ik vind het vaak gevaarlijk veel zelfs, eindelijk zijn er nu veel bomen opgeschoren weer wat uitzicht om je heen.

 2. Boze Buurman schreef:

  De Boze Buurman geeft geen mening over wel of niet een hotel of woningbouw moet komen. Hij beschrijft het proces zoals het tot nu toe gaat. Daar kunt u het wel of niet mee eens zijn, maar dat is zijn zienswijze, weergegeven in een column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *