Boze Buurman

09/10/2023

Als echte Purmerender wil je natuurlijk nog even in de tuin genieten van de laatste zomerse dagen. Na een paar minuten in het zonnetje verandert de heerlijke geur van de rozenstruik in die van verbrande steunzolen en komt opeens het met houtskoolvegen beroete hoofd van buurman boven de schutting. “Hoi, buur, ik heb de barbecue maar weer uit de schuur gehaald, heb jij toevallig nog koud bier?” Even later zit ik bij buurman op een wiebelende tuinstoel en vraag voorzichtig waarom buurvrouw er niet bij is. ‘Nou’, zegt buurman, ‘ze is onlangs bekeerd’. Van schrik tuimel ik met een half verbrande kippenpoot in mijn hand bijna van mijn stoel. Ik heb die week wel jehova’s door de straat zien lopen en het zal toch niet. Buurman ziet mijn vertwijfeling en schiet in de lach. “Nee hoor, ze eet gewoon geen vlees meer, en ja, op mijn barbecue geen volkstuin.” Even later stapt buurvrouw naar buiten en vraagt ‘in welke bak moeten de elastiekjes van de lente-uitjes’? Op mijn vragende blik gaat ze verder ’ja, ik heb vorige week de Recycle Quiz! op de facebookpagina van de gemeente gedaan en nu ga ik beter opletten. Bovendien kan ik er een mooie Mepal lunchset mee winnen’.  Terwijl buurman een half verschroeide speklap omdraait, mompelt hij zachtjes ‘ja een Mepal set, weet je wel buur van die borden die je vroeger op de camping in het washok stond af te wassen en dan jaloers naar de gasten keek die wel normale borden hadden. Het is gewoon nepplastic en daar zal straks ook wel weer een speciale bak voor komen’. Met een vernietigende blik op het cremeren van een deel van de veestapel verdwijnt buurvrouw weer naar binnen, trekt buurman twee koude biertjes open en kijken we nog even terug op het nazomerfeestgebeuren. Voorzichtig probeer ik ongemerkt een bijna verkoolde hamburger aan Droef te voeren, maar die laat een boer en gaat weer slapen. Weet je buur, probeer ik, het was een leuke feestweek, historische auto’s, lappendag en andere activiteiten. ‘Nou’, zegt buurman na enig nadenken, ‘ik mis toch wel de veemarkt, zo’n beetje het hart van de feestweek, en bij de paardenrennen, waar het bier per tankwagen wordt aangevoerd en voor veel toeschouwers en notabelen in de feesttent, de wedstrijd maar bijzaak is, zijn we toch even getuige van hoe een zanger het lied ‘Laat me’ van Ramses Shaffy vakkundig en enthousiast verkracht’. Maar we hebben ook genoten, opper ik, op een terras aan het kanaal van een intiem concert van bekende Purmerendse muzikanten. Een verscholen pareltje in het feestgewoel. Buurman gooit nog een laatste sateetje op het vuur en schudt het hoofd. “De Taptoe, daar raak ik toch een beetje van in de war. We zien korpsen mooie ingestudeerde figuren maken, loopt er iemand met een groot instrument dat geen geluid maakt constant hopeloos in de weg. Blijkt het een cameraman te zijn, goed te zien op tv, al drie weken lang. Kan daar niet wat aan gedaan worden?  bozebuurman@hotmail.nl.  

 

 

 

 

 

 

 

 

2 comments

  1. Y. Bakker schreef:

    Geweldig weer !

  2. boze buurman schreef:

    Dank u wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner