Burgers, boeren en buitenlui op de Koemarkt

11/09/2018

Dinsdag 11 september rook de koemarkt weer een beetje naar stro, poep en beesten. De echte veemarkt wordt weliswaar niet meer op de koemarkt gehouden, maar elk jaar tijdens de nazomerfeesten kunnen bezoekers weer een heel klein beetje proeven van de oude sfeer. De eerste ‘Paaschtentoonstelling’ in Purmerend werd 122 jaar geleden gehouden op 24 maart 1896 en in 1928 veranderde de naam in Veetentoonstelling en werden de tentoonstelling opgenomen in de Nazomerfeesten, georganiseerd door de Stichting Purmerend Marktstad, met steun van de gemeente. Veel boeren kwamen elk jaar naar Purmerend om hun mooiste vee te laten zien. Een jury van keurmeesters, boeren en slagers bepaalden wie in de prijzen viel.

Ook deze keer waren onder andere dikbillen, geiten, bokken, schapen, enkele paarden en een ezel weer aanwezig op de Veetentoonstelling, waar leerlingen van het Clusius College een kijkje in de keuken gaven van de opleidingen, zoals bloemschikken, metaalbewerker, stratenmaker en andere opleidingen.

Deskundige juryleden beoordeelden de beesten en deelden bekers uit. Anderen, vooral de moeder en oma’s met kleine kinderen genoten van het voeren van de bokken en geiten. Hoewel het elk jaar een ietsje minder wordt, mede vanwege de beperkende maatregelen voor de boeren en hun vee, was het weer een mooie dag. Behalve voor de dikbillen, want die hadden na afloop een andere bestemming.

Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *