Code Geel met stuifmeel in Weidevenne

07/03/2023

Net als vorige jaren is het momenteel weer code geel door het stuifmeel van de hartbladige els (Alnus cordata) in delen van Weidevenne. Door het zachte weer zijn deze bomen met hun hangende stuifmeelkatjes en elzenproppen druk bezig met het verspreiden van stuifmeel. Dit zorgt voor een gele waas en veel afval in de straten. Het is ook bijzonder vervelend voor hooikoortspatiënten, want zodra zij de deur uitgaan, begint het niezen, brandende ogen en hoesten.

Ook automobilisten kunnen er veel last van hebben als ze willen wegrijden, maar niets kunnen zien omdat de ramen onder de gele stof zitten. Verleden jaar heeft een bewoner op de Facebookpagina WijWeidevenners een enquête geplaatst om te kijken of bewoners het idee steunen om deze bomen te laten vervangen. Tweederde van de respondenten was het hiermee eens. Helaas heeft de gemeente aangegeven dat de bomen in de hoofdstructuur van de stad staan en daarom niet vervangen worden. De komen jaren zal ‘code geel met stuifmeel’ helaas ieder jaar terugkeren.

Geduld
Een tip voor de vuile auto: ruitenwissersproeiers aanzetten heeft geen zin en maakt het alleen maar erger. Wegvegen met een borstel of doek is ook geen optie, want tussen het stuifmeel kan een beetje zand zitten wat krassen geeft op de lak van de auto. Veiliger is om de auto af te spoelen met water. Nu al langs de autowasstraat heeft weinig zin. Het beste is om rustig te wachten tot het stuifmeelproces is afgelopen. Geduld is in dit geval letterlijk een ‘schone zaak’.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *