Controle op afhaal- en bezorgbedrijven

01/08/2023

Tijdens een integrale controle bij eetgelegenheden in het centrum van Purmerend zijn personen aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Daarnaast waren er bezorgers jonger dan 16 jaar aan het werk. De aanleiding voor de controle waren signalen en meldingen over bedrijven die vooral gericht zijn op het afhalen en bezorgen van eten. De controle is een samenwerking van gemeente Purmerend met verschillende partners, zoals de Nederlandse Arbeidsinspectie, de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Er zijn in totaal vier bedrijven gecontroleerd en bij alle vier werden overtredingen geconstateerd. Bij één bedrijf werden drie personen aangetroffen die niet gerechtigd zijn om in Nederland te werken. Eén van hen is aangehouden op basis van de Wet op de identificatieplicht (wet ID). Een getoonde werkvergunning bleek na onderzoek van iemand anders te zijn. Bij een ander bedrijf vond de Arbeidsinspectie nog eens twee personen die niet voldaan aan de voorwaarden van de werkvergunning.

Boete
Het werken zonder werkvergunning of met een onjuiste tewerkstellingsvergunning is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). De Arbeidsinspectie doet verder onderzoek, omdat de werknemers vermoedelijk ook onvoldoende betaald kregen of langer werkten dan toegestaan. Bij beiden bedrijven werkten bezorgers van 14 en 15 jaar. Een bezorger moet minimaal 16 jaar zijn. Bij een derde bedrijf was mogelijk een persoon aan het werk die ook een uitkering ontvangt. De werknemers moesten het werk neerleggen en de werkgevers ontvangen een boeterapport

Vliegen en muizen
Op milieu- en brandveiligheidsgebied zijn ook overtredingen geconstateerd. Bijvoorbeeld brandblussers die niet gekeurd of leeg zijn, een niet aangesloten vetafscheiding, vieze afzuigfilters en een ongekeurde koelinstallatie.  Vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werd gewezen op een onjuiste temperatuur van voeding, een overtreding van de regelgeving over allergenen en onvoldoende maatregelen om de overlast van vliegen en muizen te bestrijden.

Exploitatievergunning
Tijdens de controles wordt er gekeken naar het naleven van wet- en regelgeving. Deze controles vinden onaangekondigd plaats en richten zich op de bedrijfsactiviteiten en bedrijfsvoering. Zo wordt gekeken of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en of de benodigde vergunningen aanwezig zijn en worden nageleefd. Bedrijven die zich richten op het afhalen en bezorgen van eten hebben namelijk een exploitatievergunning nodig.

Hard optreden
Wethouder Hegger Economische Zaken, Toezicht en handhaving: “We treden hard op tegen misstanden in onze gemeente. Bij de horecabedrijven doen we dat samen met onze partners op het gebied van hygiëne, veiligheid en arbeidsomstandigheden. De regels zijn er om ervoor te zorgen dat ons eten schoon en veilig is en dat er geen misbruik wordt gemaakt van de werknemers die vrijwel dagelijks met dat voedsel bezig zijn. Gelukkig zien we genoeg voorbeelden van bedrijven die zich wel aan de regels houden. Ook voor deze ondernemers is het belangrijk dat we hier actief op controleren’,

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *