Controleurs hondenbezit gaan weer op pad in Purmerend

23/05/2024

In april/mei wordt ieder jaar in Purmerend een uitgebreide controle op hondenbezit uitgevoerd. Controleurs gaan na of er volgens de regels hondenbelasting is betaald, want de ervaring van de gemeente leert dat niet iedere hondenbezitter de viervoeter aanmeldt. De controleurs komen aan de deur en stellen de bewoner een aantal korte vragen over eventueel hondenbezit. Het is de bedoeling dat de controleur de vragen aan de deur afhandelt. Hij draagt een legitimatiebewijs bij zich.

Als de controleur een niet-geregistreerde hond aantreft, moet de eigenaar alsnog belasting betalen: €90,60 per hond per jaar. Is de bewoner niet thuis, maar heeft de controleur het vermoeden dat er sprake is van hondenbezit, dan doet hij een brief met een aangifteformulier in de brievenbus. De hondenbelasting geldt niet voor bezitters van één of meerdere hond(en) op een adres in het buitengebied. Dit zijn de adressen buiten de bebouwde kom.
 
Aanmelden kan nog   
De gemeente controleert regelmatig op hondenbezit. Als hieruit blijkt dat de hond(en) niet zijn aangemeld, kan de gemeente een extra hoge belasting opleggen. Dit kan ook over eerdere belastingjaren. Hondenbezitters kunnen alsnog de hond aanmelden bij de gemeente via www.purmerend.nl/belastingen. Na de controle verstuurt de gemeente aanslagbiljetten naar de nieuw gevonden hondenbezitters. De opbrengst van de hondenbelasting wordt gebruikt voor voorzieningen voor honden, zoals het schoonhouden of inrichten van uitlaatroutes en losloopgebieden. 

Heel lang
De hondenbelasting in Purmerend bestaat al heel lang. Al in 1875 wordt in de gemeenteraad een door de heer Apken ingediend voorstel om de hondenbelasting te verhogen met grote meerderheid verworpen, maar ook het verzoek om afschaffing gaat niet door. Ook tegenwoordig  proberen politieke partijen in Purmerend de ‘blaftax’ te schrappen, maar krijgen nul op rekest.

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

3 comments

 1. Gonnie Ipema schreef:

  Te belachelijk voor woorden gewoon die honden belasting.We moeten zakjes aanschaffen om de
  Hondenpoep op te ruimen er wordt nergens meer fatsoenlijk gemaaid.waar is het eigenlijk voor wat wordt daar eigenlijk meegedaan met dat geld.

 2. Anneke schreef:

  En in het Purmerbos is bijna geen prullenbak te vinden om he poepzakjes weg te gooien dus laat met de poep maar gewoon liggen net als gevolg dat t giga vies is ( vooral daar waar de wandelingen starten en de giardia hoogtij vierde in de herfst en wintermaanden. Zo jammer allemaal. Laten ze dan iets goeds doen voor de betalende hondenbezitters!

 3. Jaap schreef:

  Waanzin die hondenbelasting. In de Beemster is het vrij dezelfde gemeente als Purmerend. Hoe kan je dat nou verklaren.
  Niet dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner