Controleurs hondenbezit gaan weer op pad

20/03/2023

In april wordt ieder jaar in Purmerend een uitgebreide controle op hondenbezit uitgevoerd. Controleurs van de firma Legitiem gaan na of er volgens de regels hondenbelasting is betaald, want de ervaring van de gemeente leert dat niet iedere hondenbezitter(s) zijn viervoeter aanmeldt. De controleurs komen aan de deur en stellen een aantal korte vragen over eventueel hondenbezit. Het is de bedoeling dat de controleur de vragen aan de deur afhandelt. Hij draagt een legitimatiebewijs bij zich.

Als de controleur een niet-geregistreerde hond aantreft, moet de eigenaar alsnog belasting betalen: € 84,24 per hond per jaar. Is de bewoner niet thuis, maar heeft de controleur het vermoeden dat er sprake is van hondenbezit, dan doet hij een brief met een aangifteformulier in de brievenbus.
 
Geen hondenbelasting in buitengebieden
De hondenbelasting geldt niet voor bezitters van één of meerdere hond(en) op een adres in het buitengebied. Dit zijn de adressen buiten de bebouwde kom.
 
Aanmelden kan nog   
Hondenbezitters kunnen alsnog hun hond aanmelden bij de gemeente via www.purmerend.nl/belastingen. Na de controle verstuurt de gemeente aanslagbiljetten naar de nieuw gevonden hondenbezitters. De opbrengst van de hondenbelasting wordt gebruikt voor voorzieningen voor honden, zoals het schoonhouden of inrichten van uitlaatroutes en losloopgebieden. 

Heel lang
De hondenbelasting in Purmerend bestaat al heel lang. Al in 1875 werd in de gemeenteraad gepleit voor afschaffing, maar dat ging niet door. Ook dit jaar  probeerden politieke partijen de ‘blaftax’ te schrappen, maar ook die kregen nul op rekest.

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

1 comments

  1. Hoi schreef:

    Wanneer komt er kattenbelasting? Er zijn veel te veel katten overal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *