Datum opening Melkwegbrug bekend

07/09/2012

Hans Krieger, Arjan Jolink (VSF) en Peter de Lange (gemeente)

De nieuwe Melkwegbrug over het Noordhollands Kanaal zal op vrijdag 12 oktober officieel worden geopend voor genodigden. Op zaterdag 13 oktober vindt de publieksopening plaats. Hoe dit er gaat uitzien is nog een verrassing, maar houdt die zaterdag in ieder geval vrij in uw agenda.

Op 26 mei 2011 heeft wethouder Hans Krieger de eerste paal geslagen voor de bouw van de nieuwe brug (zie foto). Architectenbureau Next Architects tekende het ontwerp en VSF in Rotterdam is de hoofdaannemer. Vooral het invaren en plaatsen van de boogdelen op 4 en 5 juni was spectaculair om te zien. Alle delen zijn op maat gemaakt in Rotterdam en het was afwachten of alles precies klopte. Door de vakkundigheid van Volker Staal en Funderingen verliep ook deze fase uitstekend.

Feiten over de Melkwegbrug:

De brug bestaat uit twee delen, namelijk een vlakke brug en een hoge boog van circa 48 meter lang en 12 meter hoog . De boog weegt 85 ton, en er zijn 65 traptreden omhoog en hetzelfde aantal omlaag. De boogbrug is alleen voor voetgangers en het lage deel is geschikt voor voetgangers, brommers en fietsers en kan geopend worden voor de scheepvaart. De brug wordt bediend via een glasvezelkabel vanaf de Jan Blankenbrug.

Er is heel veel gesproken en gemopperd over de nieuwe brug, maar op 12 en 13 oktober is het zover en kunnen bewoners van Weidevenne over de brug naar het centrum.

VSF heeft een film gemaakt over de bouw. Voor foto’s van de bouw kijk op het fotoalbum van de redactie, met dank aan Piet Jonker.

 

foto Piet Jonker

3 comments

 1. A. van der Velden schreef:

  Echt een wangedrocht van de eerste orde deze kattenbochel vooral het aanzicht als men Purmerend komt binnen rijden via de Jaagweg, deze entree tot de city of Purmerend had al nooit een een fraai aanzien maar dit slaat echt alles.

  Een waar staaltje van roekeloos omgaan met gemeenschapsgeld alleen om het prestige van bepaalde gezagsdragers te tonen.

  Het is echt een schande in deze tijd van aanhalen van de broekriem om zulke hoeveelheden gemeenschapsgeld hier aan uit te geven.

  1. M. Bruijnesteijn schreef:

   Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

 2. […] voor iemand met hoogtevrees zeg, dit kan toch niet serieus zijn? ja hoor en de opening een feest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner