Doneervakken statiegeldflesjes verdwijnen

24/11/2022

In februari 2022 is de gemeente, naar aanleiding van een motie van VVD en D66, gestart met een pilot van doneerplekken voor statiegeldflesjes. Speciale vakken zijn bevestigd aan negen prullenbakken rondom de treinstations en busstation met de bedoeling dat statiegeldflesjes in de doneervakken gezet zouden worden in plaats van in de afvalbak te gooien, zodat anderen met inleveren een extra zakcentje konden verdienen. Helaas heeft de pilot niet het gewenste resultaat opgeleverd en verdwijnen de doneervakken.

De buitendienst heeft de afgelopen maanden de doneerplekken gecontroleerd, geleegd en schoongemaakt en bij het legen van de bakken blijkt er veel ander afval in de vakken te zitten. Bijvoorbeeld blikjes, koffiebekers, proppen papier, flesjes zonder statiegeld, verpakkingen van fastfoodketens en zelfs een keer gordijnrails. Flesjes waar statiegeld op zit zijn nauwelijks aangetroffen in de doneervakken.

Vies en rommel
Omdat in de vuilnisbakken met doneervakken nog steeds statiegeldflesjes worden gegooid blijft de stroom plastic in het afval zitten en wordt dus niet gerecycled en niet gedoneerd. Omdat er regelmatig blikjes en bekers omgekeerd ingezet worden en daardoor leeglopen, zijn de prullenbakken erg vies en is de bestrating eronder ook extra vervuild. De hoeveelheid werk is voor de buitendienst toegenomen omdat ze vaker de bakken moeten schoonmaken. Daarnaast is er sprake van een toename aan rommel rond de afvalbakken en hierdoor meerwerk voor de buitendienst. Op basis van deze ervaringen heeft de gemeente besloten om te pilot te beëindigen en de doneervakken te verwijderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

1 comments

  1. Olga Reep schreef:

    Ik vind het wel jammer dat het niet het gewenste effect heeft gehad. Het initiatief was goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *