Duurzaam onkruid verwijderen

16/06/2019

De komende twee jaar wordt het onkruid in Weidevenne en Centrum op duurzame wijze verwijderd. Het onderhoud in Purmerend is een niveau omhoog gegaan: van minimaal onderhoud naar regelmatig onderhoud.  Er wordt nu ook veel efficiënter gewerkt, want er wordt alleen verwijderd waar het nodig is. De straten die al schoon zijn worden dan overgeslagen. Het kan daarom voorkomen dat het onkruid aan de ene kant van de weg wordt verwijderd en de andere kant wordt overgeslagen. Het onkruid wordt echter niet meer verwijderd door de gemeente, maar de komende twee jaar door Arco Dienstverlening B.V.

Per 1 Maart 2019 is een contract afgesloten met Arco Dienstverlening B.V. uit Rhoon. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het schoonmaken en -houden van de leefomgeving, waaronder ook het duurzaam bestrijden van onkruid op verhardingen. De komende twee jaar zal het materieel en personeel van het bedrijf duidelijk herkenbaar in de woonwijken en bij de winkelcentra aanwezig zijn om het onkruid te bestrijden.

Beeldkwaliteit
Bij deze bestrijdingsmethode wordt voorkomen dat soms onnodige uitvoeringsrondes worden gemaakt op plaatsen waar de onkruidgroei nog binnen de daarvoor geldende normen valt. De bestrijdingsploegen komen pas in actie als er een bepaalde hoeveelheid onkruid zichtbaar is, waarmee de ter plaatse geldende beeldkwaliteit wordt overschreden. Deze beeldkwaliteit wordt nauwlettend bijgehouden door inzet van gecertificeerde inspecteurs. Voor elke locaties gelden dezelfde normen. Zo wordt voor woonwijken, winkelcentra en industrieterreinen gewerkt op B-niveau kwaliteit. Deze wijze van aanpak sluit geheel aan bij het duurzaamheidbeleid van de gemeente Purmerend.

Stomen
Arco werkt momenteel in het Centrum, Gors, Weidevenne, Purmer-Zuid en Purmer-Noord. In Wheermolen en Overwhere wordt het onkruid verwijderd door een ander bedrijf. In Weidevenne en Centrum gaan werklieden met de wagens van het bedrijf na aangeven van de uitvoerder aan het werk. Door communicatie via een iPad wordt op een kaart nauwkeurig aangegeven waar de collega’s aan de slag moeten. Er wordt gewerkt met borstelmachines en elektrische wagens die met heet water (stoom) het onkruid doden. Het is milieuvriendelijk en het onkruid komt niet meer terug. Na het stomen of borstelen komt een veegwagen het losliggende onkruid opvegen.

Vragen
Bewoners die vragen hebben, kunnen terecht bij de werklieden die graag antwoord geven. Ze zijn te herkennen aan de bedrijfskleding. De uitvoerder is ook telefonisch te bereiken op 06-10001477 of via e-mail purmerend@arcobedrijven.nl.

Foto’s: Arco Bedrijven B.V.

 

1 comments

  1. avandervlugt schreef:

    De bossages op de hoek Zoeloestraat Masaistraat is een rommeltje.mijn hek is moeilijk om te schilderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner