Edith bedankt!

13/01/2019

Sinds Edith in 2001 bij Clup kwam als jeugdwerker hebben veel bewoners haar ontmoet. Jong, oud, alle nationaliteiten, kleuren, jongens, meisjes en andersdenkenden, Edith heeft met hen allemaal wel samengewerkt. Zowel vrijwilligers als professionals, ze wist ze altijd enthousiast te krijgen. Sinds 1 januari werkt Edith niet meer bij Clup en is ze op zoek naar nieuwe mogelijkheden om te doen waar ze goed in is en leuk vindt. Haar veelzijdigheid komt hierbij van pas, want ze volgt een opleiding tot lerares, wil ook trouwambtenaar worden, gaat een cursus lachyoga volgen en werkt als vrijwilligster bij ReR.

Edith begon als jeugdwerker in jongerencentrum De Kern. “Ik was daar als vrijwilliger, maar kreeg het advies om de opleiding CMV, Cultureel Maatschappelijke Vorming te gaan volgen. Vervolgens heb ik een aantal jaren in Amsterdam gewerkt en na een advertentie voor een nieuw jongerencentrum in Purmer-Noord ben ik bij Com-ic begonnen.” Daarna ging Edith aan de slag bij Buzzhome in het Centrum, waar ze ervaring opdeed met het opzetten van een jongerencentrum voor verschillende culturen met allerlei muzieksoorten. Edith: “Niet alleen wit of zwart, maar een combinatie. Het was een uitdaging maar het is wel gelukt.”

Columbuzz
Na de geboorte van baby Joshua werd Edith in 2006 gevraagd om samen met Danielle Karsten een nieuw jongerencentrum op te zetten in Weidevenne: Columbuzz. ‘Superleuk’ zegt Edith, ‘want ik had al met Danielle samengewerkt’. Collega Sonja werkte, na de Trekschuit in Purmer -Noord, inmiddels bij de Kraal in Weidevenne. We waren dus weer een drie-eenheid in één wijk, ditmaal in Weidevenne. Edith vertelt enthousiast: “Het was een toptijd, vooral omdat we de jongeren aan het trommelen hebben gekregen. Het is ontstaan doordat ze vaak heel irritant met de tafeltennisbatjes op de tafel tikten. Je kunt dat dan vervelend vinden, of denken hé, wat hebben ze een goed ritmegevoel, misschien kunnen we daar iets mee gaan doen.”

Brassband
De band Brotherhood werd ingeschakeld met een aanvraag uit het jongerenfonds en de jongeren regelden zelf een financiële bijdrage bij de Wijkkerngroep voor onderhoud en les. Hieruit is de groep Young Infinity, later de Serenity Brassband, ontstaan. Edith:”Ik had wel al ervaring met het opzetten van zo’n groep, want bij Com-ic heb ik de eerste breakdancegroep in Purmerend georganiseerd. Een groot succes met een wachtlijst van tachtig jongeren. Het leuke vond ik dat het jongeren van alles door elkaar heen waren, een echt gemixt publiek qua leeftijd en kleur.”

ReR
ReR staat voor Roze en Regenboog en is er voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en heteroseksuelen. Het is ontstaan vanuit Edith’s werk bij Clup. Daar organiseerde ze zeven jaar geleden de Regenboogprojecten en nam homo’s en lesbiennes mee de klas in om hun verhaal te vertellen. Vanuit deze groep kwam toen de vraag of ze iets voor de LHBT groep kon organiseren. Dit resulteerde in het feest Open Minded, en tenslotte in de stichting ReR, waar ze nog steeds als vrijwilliger werkt.

Levensboeken project
Momenteel is ze op zoek naar wat anders, want er is in de loop der jaren wel een en ander veranderd. Edith: “Het was eerst preventief, maar nu meer probleemgericht. Mijn opleiding was gericht op het voorkomen van problemen en niet specifiek op het oplossen. Ik ben nu bezig met een opleiding voor lerares, dat is ook werken met jongeren, maar op een andere manier. In januari ga ik stage lopen bij de Toermalijn in Purmerend.” Daarnaast kijkt ze ook naar projecten als zzp’er jeugdwerk, bijvoorbeeld voor een levensboekenproject. Jongeren die na een aantal gesprekken met ouderen een boek schrijven met de verhalen en dat later overhandigen aan de senioren. Voor beiden een mooie ervaring.

Bouwstenen
Edith ziet de toekomst zonnig in en is blij met de mooie herinneringen “Als ik terugkijk op mijn werk met de jeugd bij Clup denk ik vooral aan al die leuke collega’s waar ik mee heb samengewerkt en de vrijwilligers waar ik altijd een beroep op kon doen. Dat zijn de bouwstenen van leuk werk. Ik hoop dat ook in de toekomst weer te vinden.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner