Een helpende hand bij bijstandsuitkering

07/05/2021

Met een variatie op ‘de kogel is door de kerk’ is in dit geval ‘de motie door de raad’. Mensen met een bijstandsuitkering in Purmerend en Beemster hoeven niet meer bang te zijn dat ze financieel gekort worden of moeten terugbetalen als ze door familie of vrienden geholpen worden. Met terugwerkende kracht vanaf1 januari 2021mogen mensen met een bijstandsuitkering € 1200,- per jaar aan hulp ontvangen. Een motie daartoe is op 22 april 2021 door de gemeenteraad unaniem aangenomen. Eerder gebeurde dat op 30 maart in de Beemster.

 

Veel mensen schrokken toen bekend werd dat een vrouw in Wijdemeren maar liefst € 7.000,- moest terugbetalen van haar bijstandsuitkering. De vrouw kon, omdat ze een bijstandsuitkering ontvangt, na het betalen van de vaste lasten niet rondkomen en kreeg van haar dochter wekelijks een tas met boodschappen. De gemeente greep in en besloot de waarde van de boodschappen terug te vorderen. Regels zijn regels, maar deze maatregel veroorzaakte een golf van verontwaardiging. Ook in Beemster en Purmerend.

Unaniem
In de Tweede kamer is op 25 februari 2021 al met ruime meerderheid een motie aangenomen die de regering verzoekt een landelijke vrijstelling van giften tot € 1200,- per jaar. Netty Rutz van de fractie PvdA/GroenLinks in de Beemster nam het initiatief om samen met Trees Lamers van GroenLinks Pumerend deze regeling in de Beemster en Purmerend van de grond te krijgen. De door Carla Brocken ingediende motie met daarin de vraag aan het gemeentebestuur om zich vooral in te zetten op het voorkomen van schuldenproblematiek, waar dat gemakkelijk mogelijk is omdat het mensen de mogelijkheid geeft om een ander te mogen ondersteunen en dat zoiets een sterke samenleving bevordert, werd uiteindelijk unaniem gesteund en aangenomen.

Stiekem
Nu de motie ook in Purmerend en Beemster is aangenomen kunnen veel bijstandsgerechtigden wat vrijer ademhalen. Een alleenstaande moeder met een jonge dochter in Weidevenne: “We zijn natuurlijk blij met de uitkering, maar het is elke dag kiezen. Wat kopen we wel en wat kunnen we niet kopen? Gezond eten kopen is al lastig en op kleren moet helaas worden bezuinigd. Veel spullen worden tweedehands aangeschaft. Hulp door vrienden en familie is meer dan welkom, maar je hebt toch elke keer als je wat krijgt het gevoel dat je iets stiekem doet wat eigenlijk niet mag en dat hoeft nu niet meer.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner