Elfduizend maagden op de Koemarkt

03/01/2024

Tijdens ‘Purmerend wenst’ op 1 januari op de Koemarkt komen mensen elkaar het beste wensen, naar de speech van burgemeester Van Selm luisteren en genieten van live muziek. Rond en tijdens de feestdagen staat de grote kerstboom vrijwel in z’n eentje op het middenplein, maar op nieuwjaarsdag is het feest en druk op het plein. Dat is niets nieuws onder de zon, want vele jaren geleden is het al druk op de Koemarkt met elfduizend maagden.

Dat is waarschijnlijk iets meer dan dit jaar, een officiële telling bestaat niet en de maagden worden genoemd bij het klooster, waarvan tijdens de herinrichting van de Koemarkt in 2009 de restanten boven de grond komen. De officiële naam is Conventus ss. undecim milium verginum in Purmerende, oftewel Klooster van de elfduizend maagden, later het St. Ursulaklooster.

Zand erover
Tijdens de eerste werkzaamheden stuit de graafmachine op een gemetselde fundering en na overleg met de gemeente en aannemer worden de werkzaamheden stilgelegd en kunnen de archeologen zich uitleven. Al snel blijk dat het klooster op een groot deel van de huidige Koemarkt heeft gestaan en van alle kanten is er belangstelling. Een horecaondernemer tapt zelfs Kloosterbier. Alles wordt in kaart gebracht, maar uiteindelijk is het ‘zand erover’.

Elfduizend jonkvrouwen
Ursula, naar wie het klooster is vernoemd, wordt ten huwelijk gevraagd door de zoon van de Engelse koning. De prins is echter een heiden en trouwen is niet mogelijk. Ursula stelt voor om met elfduizend jonkvrouwen op bedevaartstocht te gaan om de paus zijn zegen te vragen, en de prins kan zich in die tijd laten dopen. Ursula verwacht dat de prins zal schrikken, maar niets is minder waar, want er komen daadwerkelijk elfduizend jonkvrouwen opdagen. Ze gaan te voet naar Rome, maar de Romeinen hebben wel zin in een moordpartij, en als de pelgrims op de terugtocht de Rijn willen oversteken, slaan ze toe. De jonkvrouwen worden genadeloos vermoord, behalve Ursula. Zij wordt meegenomen naar de hoofdman die haar smeekt met hem te trouwen. Als ze weigert, schiet hij haar meedogenloos een pijl door de borst. De prins vindt haar levenloos op het slagveld.

Met veel plezier
De gemeente laat in China de geschiedenis van het klooster in verkorte versie in vijf grote grijs/blauwe stenen beitelen voor plaatsing op de Koemarkt. De teksten zijn helaas slecht leesbaar en er wordt regelmatig op geparkeerd. Bezoekers van ‘Purmerend wenst’ schenken deze dag echter geen aandacht aan het drukwerk op de stenen over de elfduizend maagden, maar genieten van Drukwerk met Harry Slinger, die laat weten dat Marianneke het nog steeds met veel plezier doet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *