Expositie 15 jaar KunstWerkt!

16/01/2020

Op donderdag 16 januari opende wethouder Harry Rotgans de expositie ‘KunstWerkt! 15 jaar’ bij Cultuurhuis Wherelant. De deelnemers van het Inloopatelier en het Coachingsatelier van KunstWerkt! (voor mensen met een psychiatrische achtergrond) hebben de afgelopen 15 jaar de weg naar het Cultuurhuis gevonden. Om dit te vieren laten zo’n 20-tal  deelnemers hun werk zien tijdens deze expositie. Naast dat de deelnemers van KunstWerkt! zich beeldend uiten, zijn er verschillende deelnemers die muziek maken of schrijven. Ook tijdens deze openingsmiddag werden prachtige gedichten voorgedragen en geweldig gezongen.

Dit jaar hebben de deelnemers een bijzonder project gerealiseerd; het Inloopmuseum. Dit is een museum met zalen in het formaat van een schoenendoos. De zalen vormen tezamen een rijdend museum dat tijdens de opening werd onthuld. Docent Saskia de Rooy heeft dit project samen met de deelnemers vormgegeven. Saskia: ” Ja kijk, de werken zijn piepklein maar toch allemaal echte kunstwerkjes. In dit museum vind je van alle workshops van dit seizoen een verslag in kunstwerken; prachtig!”.

Een creatief proces
De deelnemers van KunstWerkt! volgden op maandag en donderdag lessen in schilderen, tekenen, beeldhouwen, sieraden maken en meer. De opdrachten zijn op groot en klein formaat uitgevoerd, zodat de kleine werken in het museum getoond kunnen worden. Jantine Geels, afdelingshoofd Speciale doelgroepen vertelt: “Het is alweer 15 jaar geleden dat ik op vrijdagavond met de eerste groep op de Purmerweg mijn eerste les gaf. Ik weet nog goed hoe gemotiveerd de mensen waren om de eerste opdracht, een stilleven tekenen, uit te voeren. Het b etekende veel voor ze, weer grip krijgen op hun eigen creatieve ontwikkeling.”

Activering en participatie
Reakt en Cultuurhuis Wherelant werken nu al 15 jaar samen om kunst- en cultuureducatie in te zetten als onderdeel van de re-integratie van mensen met psychische problematiek. Kunst- en cultuureducatie zijn hierbij een middel om een nieuw perspectief te bieden en bij te dragen aan het realiseren van (arbeids-) re-integratie, participatie en ontwikkeling. De begeleiding vindt individueel plaats en in groepsverband. Met elke cliënt wordt een maatwerktraject uitgezet, waarin individuele wensen en doelen worden behaald. Voor meer informatie: Cultuurhuis Wherelant (0299 -434777) of Reakt (088-3577880).

De expositie is te zien tot 24 januari Openingstijden Wherelant: maandag t/m vrijdag 09.30 tot 16.30 uur. Cultuurhuis Wherelant Van IJsendijkstraat 403, 1442 LB Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner