Faillissementsaanvraag J.M. Deurwaarder B.V.

04/05/2013

foto: P. Jonker

Op 6 december 2012 vierde bouwbedrijf J.M. Deurwaarder nog samen met  Teunisse Makelaars, ontwikkelaar Bouwcompagnie en de bewoners het bereiken van het hoogste punt van Londenhaven. Maar op maandag 6 mei zal waarschijnlijk het doek vallen voor het bouwbedrijf dat al sinds 1966 bestaat. Bouwcompagnie gaat dan op zoek naar een andere partij om de appartementen langs de Laan der Continenten af te bouwen De toekomstige bewoners van Londenhaven zijn inmiddels schriftelijk op de hoogte gesteld.

Op de website van J.M. Deurwaarder B.V. licht men het besluit toe.

Bouwbedrijf J.M. Deurwaarder BV heeft zich de afgelopen jaren staande moeten houden in een markt waar de economische omstandigheden en vooruitzichten steeds slechter zijn geworden. Bovendien is zij medio 2012, net als veel andere bouwbedrijven, geconfronteerd geweest met de opzegging van kredietverzekeraar Euler Hermes, die niet langer bereid was garanties af te geven voor de bouw van nieuwe projecten. Deze garanties dienden derhalve uit eigen middelen gefinancierd te worden, waardoor de druk op de liquiditeitspositie van de onderneming verder toe nam.

Mede in dat licht zijn het afgelopen jaar door de directie van het bouwbedrijf verschillende gesprekken gevoerd met strategische partners en financiële partijen, om aanvullende financiering voor het bedrijf te vinden en het bedrijf te versterken en een buffer te vormen voor de komende jaren. Hiertoe zijn in maart en april van dit jaar concrete gesprekken gevoerd met HSB Bouw uit Volendam, om in een going concern situatie samen de activiteiten van Deurwaarder voort te zetten, zij het in sterk afgeslankte vorm.

Door het uitblijven van voldoende werk voor het tweede halfjaar, zijn de financiële vooruitzichten van Bouwbedrijf J.M. Deurwaarder BV in snel tempo verslechterd. Er ontstond een dusdanig grote liquiditeitsbehoefte, dat het voortzetten van activiteiten, ook in combinatie met HSB, op basis van going concern (voortzetten van het bouwbedrijf) niet haalbaar bleek te zijn.

Hierover is op 1 mei 2013 aan het einde van de dag overleg gevoerd met de banken en kredietmaatschappijen. Na deze gesprekken heeft de directie van het bouwbedrijf moeten concluderen dat voortzetting van de onderneming financieel niet verantwoord is, en heeft zij moeten besluiten voorbereidingen te treffen voor een faillissementsaanvraag die vrijdag 3 mei 2013 is ingediend, waarmee naar verwachting dinsdag 7 mei 2013 het faillissement zal worden uitgesproken.

Om de schade voor opdrachtgevers, onderaannemers en personeel zoveel mogelijk te beperken wordt door de directie van Deurwaarder samen met HSB gewerkt aan een mogelijke doorstart, waarbij veel van de lopende bouwprojecten kunnen worden voortgezet en derhalve ook een behoorlijk deel van het huidige personeelsbestand van Bouwbedrijf Deurwaarder BV een nieuwe baan zou kunnen worden aangeboden. Op die manier kan de schade voor opdrachtgevers, onderaannemers en personeel zoveel mogelijk beperkt worden.

Uiteindelijk is het aan de curator, om in samenspraak met de banken en Euler Hermes hierover een besluit te nemen. De directie betreurt de gang van zaken enorm. In de afgelopen 47 jaar is met veel passie en gedrevenheid een gerenommeerd bouwbedrijf opgezet waar op het hoogtepunt meer dan 400 mensen werkzaam waren. Het faillissement treft nu ruim 200 personeelsleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *