Feest bij Purmerends Museum

13/12/2017

Opening nieuwe zaal door mevr. Brummelhuis en dhr.  Nienhuis.

Op 10 december lag de rode loper uit bij het Purmerends Museum voor de viering van het 75-jarig bestaan en de opening van de vernieuwde entree en aardewerkzaal. Het begon in 1936 met de oprichting van de Oudheidskamer, die in1946 werd omgevormd tot de Stichting Purmerends Museum, en in 1987 een eigen onderkomen vond in het verbouwde stadhuis aan de Kaasmarkt. De vele belangstellenden keken, na de opening van de nieuwe zaal door mevrouw Brummelhuis en de heer Nienhuis, met verwondering naar de mooie vitrines met het wereldberoemde Purmerends aardewerk. De gasten kregen een klein schetsboekje met het verzoek een tekening te maken van een van de tentoongestelde werken. Als beloning kregen ze een stempel.

Voor de jeugd van nu is er ook de mogelijkheid om te tekenen. In 1884 kregen kinderen gratis tekenles in de Stads-Teekenschool boven de Kaaswaag aan de Kaasmarkt. Enkele docenten zijn wereldberoemd geworden zoals J.J.P. Oud (architect) en Jac. Jongert (ontwerper). Mart Stam, de ontwerper van de achterpootloze stoel, is de meest bekende leerling geweest.

Wethouder Eveline Tijmstra ontvangt het Tekenschrift.

Tekenschrift
Tijdens de opening presenteerden Jolanda Hartog en Mirjam Bakker het Tekenschrift. Er worden ruim 7000 exemplaren gedrukt en een groot deel wordt uitgedeeld op scholen in Purmerend. Jolanda: “Het Tekenschrift laat jongeren gratis (net als in 1884 gefinancierd door de gemeente) op een leuke en creatieve manier kennismaken met het museum.”

Jong en oud
Het eerste deel van de verbouwing is nu achter de rug, maar er is nog veel werk aan de winkel om het hele museum ‘up to date’ te maken. Wethouder Eveline Tijmstra complimenteerde de aannemer, medewerkers van het museum en de vele vrijwilligers: “ Mede door hen is het museum een plek waar inwoners, toekomstige inwoners en toeristen nog lang kunnen genieten van wisselende collecties, een plek waar mensen samen komen en waar iets te doen is voor jong en oud.”

Burgemeester Don Bijl krijgt stempel.

 

2 comments

  1. martine schreef:

    Mooi artikel

  2. Piet Jonker schreef:

    Dank voor het compliment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *