Feestweekend bij De Tien Gemeenten

13/05/2018

Zorglocatie De Tien Gemeenten, onderdeel van de Stichting Wonen en Zorg Purmerend, bestaat vijftig jaar. De naam De Tien Gemeenten komt voort uit het feit dat er tien Doopsgezinde Gemeenten in en rond Waterland, met als initiatiefnemer Ds. Zwartendijk, de koppen bij elkaar staken om een tehuis voor doopsgezinden te stichten. Op 15 augustus 1967 werden de eerste ‘flatjes’, zoals de aanleunwoningen in die tijd genoemd werden, in gebruik genomen. Wie denkt dat het er bij deze locaties altijd een saaie bedoening is en nooit iets te beleven valt, heeft het mis, dat werd zaterdag bij De Tien Gemeenten wel duidelijk.

De feestelijkheden bestonden onder meer uit een theateroptreden voor de bewoners, een kerkelijke viering en op zaterdag 12 mei spektakel voor bewoners en bezoekers in de vorm van een open dag/reünie. Kleurige ballonnen aan de oprijlaan gaven aan dat er iets te vieren was. Kraampjes met etenswaren, spelletjes, nagellakken, een haringkar en andere koopwaar nodigden uit tot proeven en kopen. Terwijl een deskundige jury uitgebreid de voor de taartenbakwedstrijd ingeleverde taarten proefde en besprak, vermaakte Shantykoor Nortada uit IJmuiden de aanwezigen met bekende meezingnummers. Na het proeven van maar liefst vijftien taarten werden moeder en dochter Kadischa uitgeroepen tot winnaar.

Jubileumboek
Een ander hoogtepunt was het aanbieden van een jubileumboek over een halve eeuw De Tien Gemeenten, geschreven door Klaas Kwadijk, voormalig directeur van de Stichting Wonen en Zorg Purmerend. Bewoners mevr. Oudejans, mevr. Van der Heul en de heer Heerooms kregen als eersten een boek aangeboden, waarna Wim van ’t Veer, directeur Stichting Wonen en Zorg Purmerend, vijftig jaar nadat burgemeester Kooiman de locatie opende, burgemeester Don Bijl een exemplaar overhandigde. Op Moederdag werden bewoners getrakteerd op een speciaal diner en muziek samen met familieleden.

Het jubileum is mede mogelijk gemaakt door steun van diverse vrienden zoals de Vereniging Hervormde Diaconieën, de Doopsgezinden vrienden en de Stichting Roomsch Catholyk Oude Armenkantoor.

Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *