Felicitaties en bloemen voor Rob en Jannie

24/09/2023

Op vrijdag 20 september 1963 wordt het nieuws beheerst door de toespraak van president Kennedy tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin hij de  wereldleiders op hun hart drukt dat het hun taak is om de wereldvrede te bewaren. Rob Philip en Jannie van Deventer hebben wel wat anders aan hun hoofd, zij beloven elkaar op deze dag eeuwige trouw, en weten dan nog niet dat ze later ook wereldreizigers worden.

Zestig jaar later komt locoburgemeester Natalie Saaf het diamanten huwelijkspaar feliciteren met een grote bos bloemen. Aan gespreksstof geen gebrek, want Rob en Jannie hebben veel te vertellen. Rob: “In 1944 wonen we in Amsterdam in de Marnixstraat in hetzelfde pand, ik op drie hoog en Jannie op twee hoog. Amsterdammers zeggen dan ‘we wonen op dezelfde trap’. We spelen altijd samen en, het kan natuurlijk niet anders, uiteindelijk krijgen we verkering.”

De Gors
De eerste woning is een oude houten botter bij het Cruquius gemaal en anderhalf jaar later vertrekken ze naar een woning in Zaandam. In 1969 verkast het stel naar de Planetenstraat in Purmerend en nemen deel aan een praatgroep over de nieuw te bouwen wijk de Gors en kopen uiteindelijk een woning aan de Boterbloem. Jannie: “De woning ligt pal achter de ‘schietschuur’ op dan nog grond van Ilpendam. Dat betekend meerdere malen uit- en inschrijven.” Rob werkt bij de ADM op de loonadministratie en later ook bij het vastgoed beheer en is secretaris van de OR. Jannie werkt voor het trouwen bij Uitgeverij Meulenhoff en gaat later aan het werk bij de HEMA en op de afdeling boekhouden van het OLVG.

Dubbeltjes en kwartjes
De grote hobby van het stel is reizen en daarmee gaan ze vrijwel de hele wereld over. Israel, Noorwegen, Perzië, Rusland enzovoort. ‘Een prachtige tijd’ vertelt Rob, ’en je maakt de gekste dingen mee’. Meteen komen de verhalen en herinneringen boven water. ‘Wat denk je’ zegt Rob, ‘Vliegen we naar de Kaukasus in Rusland, zegt de piloot via de radio dat hij moet tanken en vraagt ‘waar kan ik landen’. Dat is toch even schrikken, maar we komen veilig op de grond. In een klein winkeltje vraag ik of er drank te koop is. En jawel, er komt zowaar een fles Hoppe jenever op de toonbank, ik kan gewoon met Hollands geld betalen, midden in de Kaukasus. Ze hebben zelfs een lucifersdoosje vol dubbeltjes en kwartjes als wisselgeld.”

Rob is jarenlang lid van de bridgeclub, maar door de verhuizingen kan dat niet meer. Ze vervelen zich echter niet en zijn druk met alles en nog wat. Ze hebben twee kinderen en twee kleinkinderen. Het jubileum wordt gevierd met een etentje.

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

1 comments

  1. Wil Lunshof schreef:

    Hallo Rob en Jannie. Mijn naam is Willy Lunshof. Door toeval las ik jullie stukje over jullie 60-jarig huwelijk.Van harte gefeliciteerd. Ik ken Jannie van onze tijd bij Meulenhoff. Misschien dat je mij nog herinnert. Je bent op mijn trouwen geweest in 1959. Ik heb nog een foto waarop je opstaat met mijn oudste zoon. Inmiddels 64 jaar. Ik zou het leuk vinden als je zou reageren. Groet van mij, Wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *