Fietsen langs het oorlogsverleden

26/08/2020

Helaas kon vanwege de coronabeperkingen het geplande programma rond het thema 75 jaar bevrijding geen doorgang vinden, maar inmiddels zijn de Gilde Stadswandelingen weer van start gegaan. Vooral de bevrijdingswandelingen trokken veel belangstelling en voor geïnteresseerden die nog willen meelopen is er op 12 en 26 september nog een mogelijkheid. Voor wie liever (of ook) wil fietsen staat er zondag 30 augustus een fietstocht langs het oorlogsverleden van Purmerend op het programma, onder leiding van de gidsen Henk Meines en Dick Blokker.

Vertrek is om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel in de Peperstraat en als eerste wordt de plaquette op de Kaasmarkt bezocht. Dan gaat de rit richting Neck, waar wordt stilgestaan bij het onderduikadres Kanaaldijk 53, de boerderij van Piet Kramer en het Pieter Slooten monument. Dan wordt weer koers gezet richting Purmerend, langs de vier Stolpersteine van de familie Swart aan de Thorbeckekade, naar het monument aan de Jaagweg en de voormalige HBS aan de Wilhelminalaan. 

Via de tunnel onder de Verzetslaan nemen de gidsen de fietsers mee naar de Westerweg, waar wordt stilgestaan bij een aantal boerderijen waar onderduikers waren gehuisvest en het monument bij de Purmerkerk. Na een bezoek aan de oorlogsgraven en het Ereveld op de Nieuwe Begraafplaats aan de Purmerweg en de plek van de beroemde ‘Wherebom’ eindigt de fietstocht bij Villa Houtheuvel aan de Purmersteenweg.

De tocht duurt ongeveer 2 uur (ca.15 km) Deelname kost € 4,00. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdag 28 aug. voor 15.00 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@museumpurmerend.nl 

Villa Houtheuvel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *