Firma Mazurel Installatietechniek benoemd tot hofleverancier

23/06/2023

Woensdag 21 juni komen burgemeester Ellen van Selm en commissaris van de koning Arthur van Dijk naar de firma Mazurel op de Baanstee-Oost voor de onthulling van het koninklijk wapenschild, met de toevoeging ‘bij Koninklijke beschikking Hofleverancier’, vanwege het honderdjarig bestaan in 2022. Directeur Cees Groot verwelkomt de vele gasten en na toespraken van de commissaris en de burgemeester ontvangt Cees de oorkonde en onthult samen met zoon en mededirecteur Cees jr. het Koninklijke wapenschild.    

Na verhuizing van het oude postkantoor in de Hoogstraat naar de Zuiderpolder (‘over de ‘nieuwe brug’) in 1912, wordt het pand verkocht voor fl. 9756,- aan aannemer Swart die het verbouwt tot twee panden. Het ene pand wordt betrokken door P. Jorritsma manufacturen en het andere door M. Westmijze dames- en kinderhoeden. De bovenkamers worden aangeboden voor pension ‘eventueel met verstrekking middagmaaltijden’.

Keuze
Op 11 september 1922 opent Albert Pieter Mazurel er ‘ene zaak in elektrische verlichtingsartikelen’. In de krant staat te lezen; ‘Dat men in deze zaak zeker een keuze kan doen, blijkt dan ook reeds uit de etalages, waar van verschillende artikelen een groote keuze lag uitgestald, zoals hanglampen, zaklantaarns, batterijen enz. Men neme een kijkje!’ Veel Purmerenders deden dat en langzamerhand werd de zaak uitgebreid met wasmachines, centrifuges, koelkasten, radio’s en televisies.

Tante Rie
Eind jaren vijftig komt zoon Bert in de zaak en later ook zoon Cas. Bekende verschijning in de winkel is Rie Stoepker, die dertig jaar in de winkel staat en soms door klanten wordt aangezien voor mevrouw Mazurel. Tante Rie is eregast op deze voor het bedrijf mooie en belangrijke dag. Ook voor de jeugd is Mazurel een bekende plek, want op woensdagmiddag mogen de buurtkinderen in de woonkamer Dappere Dodo in zwart wit kijken op televisie.

Groothandel
Het bedrijf groeit en de bekende lelijke eenden met het aparte bliksemschichtlogo doorkruizen de regio. In 1987 gaat de deur in de Hoogstraat dicht en gaan de zaken verder in de achtergelegen Westersteeg (Zandpad). In 1996 nemen Bart van der Velden en Cees Groot het bedrijf over en de werkzaamheden verschuiven steeds meer naar de groothandel met werkzaamheden door het hele land en inmiddels ook België, Duitsland en Frankrijk. In 1996 verhuist het bedrijf naar de huidige locatie in Baanstee-Oost. In 2020 komt zoon Cees, eerst monteur in het bedrijf, in de directie en samen voeren Cees en Cees nu de directie van Istallatietechniek.

Cees sr, vertelt in zijn toespraak er op te vertrouwen dat er ook nog een 125 jarig jubileum komt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner