Frank Muntjewerf; tekenen met een knipoog

28/11/2023

Het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt in Purmerend heeft sinds 24 november een nieuwe expositie met tekeningen van een begenadigd cartoonist, illustrator en tekenaar: Frank Muntjewerf.  Directeur Moncef Beekhof en conservator Saskia van de Berg maakten een selectie uit het uitgebreide oeuvre van maar liefst vijfduizend spotprenten. In feite exposeert Frank al wekelijks in onder andere het Noordhollands Dagblad. Naast zijn werk voor Holland Media gaf hij ook veertig jaar les als tekenleraar bij de RSG.

Een leerling vroeg Frank eens hoe maakt u zo snel een tekening? ‘Antwoord van de meester ‘ga niet eerst lang nadenken, maar begin gewoon met tekenen, dan komt de inspiratie vanzelf’.  Moncef: ”Zijn tekeningen geven de actualiteit trefzeker en herkenbaar weer. We kunnen niet alles laten zien, maar op het filmscherm kan de bezoeker door de ogen van Frank zien hoe het proces van het maken van een digitale cartoon in zijn werk gaat, laag voor laag. Dat is heel bijzonder, je kijkt als het ware in de keuken van de kunstenaar.”

Oud-burgemeester Don Bijl en Frank

Tijdsbeeld
Bij de opening zijn een aantal geportretteerden aanwezig, zoals oud-burgemeesters Teun van Dam, Harry Brinkman en Don Bijl, en ook oud-wethouder Eveline Tijmstra is op een cartoon te bewonderen. Omdat Frank met zijn tekeningen altijd dicht op de actualiteit zit, krijgt men een mooi tijdsbeeld over wat er in de loop van zijn carrière voor spannends is gebeurd. Je ziet de politieke en persoonlijke gebeurtenissen van de maatschappij in de afgelopen veertig jaar.

Diepe buiging
GerBen van ‘t Hek, adjunct hoofddirecteur Holland Media en voormalig leerling van Frank: ” Beeldtaal is naast het geschreven woord altijd belangrijk voor een krant. Maar soms hoor ik, wat een mooie tekening bij dat artikel, en dan vinden de lezers de tekening van Frank dus mooier en interessanter dan het artikel zelf… . Ik maak echter een diepe buiging voor hem, hij weet al zo lang iedere week een voor de redactie verassende tekening altijd op tijd in te leveren.“ Frank zelf blijft onder alle lofuitingen vrij rustig. “Ik voel me uitermate vereerd om gevraagd te zijn voor deze tentoonstelling van mijn werk. Werk wat in feite iedere week al in de krant staat. Ik wil een groot compliment geven aan Saskia van de Berg die ervoor heeft gezorgd dat de tentoonstelling er zo mooi uit ziet.”

To the point
Frank gaat voorlopig nog wel even door met teken, dankzij de digitale techniek kan hij op vakantie in zijn camper gewoon aan het werk. De expositie laat zien dat zijn cartoons ‘to the point’ zijn maar nooit boosaardig. Humor en actualiteit gaan bij hem hand in hand. Een goede reden voor een bezoekje aan het Purmerends Museum.

Kijk voor meer informatie op Purmerends Museum.nl of op de website van Frank Muntjewerf zelf.

GerBen van ‘t Hek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank en Moncef

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *