Freedom Free tulpen helaas niet te bewonderen

23/04/2020

Vanwege het vieren van 75 jaar Bevrijding in Nederland zijn in december verleden jaar op diverse plekken in de stad tulpenbollen geplant. De SBOP (Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend) is daar meteen op ingesprongen en bij de ingang en een aantal graven van personen, die op wat voor manier dan ook veel hebben betekend voor de vrijheid van Nederlanders, gingen bollen de grond in. De bollen zijn inmiddels uitgegroeid tot prachtige tulpen, maar vanwege de coronamaatregelen helaas niet te bezichtigen. Ook de oude begraafplaats aan de Nieuwstraat is vanwege de coronacrisis voorlopig gesloten voor publiek en de vrijwilligers hebben de onderhoudswerkzaamheden beperkt, waarbij alle voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen.   

Aandacht
De tulpen staan bij twee graven die zijn aangemeld bij de oorlogsgravenstichting en twee graven waarvan de SBOP vindt dat daar ook aandacht voor moet zijn vanwege hun aandeel in de Tweede Wereldoorlog. De bij de Oorlogsgravenstichting aangemelde graven zijn: Johannes Kolijn, belastingambtenaar en werkzaam in het verzet, die op 4 augustus 1944 in de deuropening van zijn huis aan het Venediën werd neergeschoten. Over Cornelis Arend Groot, geboren in de Beemster en overleden op 17 juli 1945 in Purmerend is bij de SBOP (nog) weinig bekend.

Saluutschoten
De twee niet aangemelde graven zijn: Simon de Ridder, geboren in Amsterdam en vanaf 1921 woonachtig in de Purmer. Hij was sergeant-vlieger bij het squadron FAA 1847 dat bestond uit vier Britse en acht Nederlandse jachtvliegtuigen. In maart 1944 botsten de toestellen van De Ridder en zijn vriend Johan Blok boven Noord-Ierland op elkaar en stortten neer. Beide piloten kwamen om. De Ridder is herbegraven op het Eereveld in Loenen. Arie van der Graaf, hulprechercheur bij de P.O.D  (Politieke Opsporing Dienst) kwam in augustus 1945 bij een verkeersongeval om het leven. Bij de begrafenisplechtigheid werden saluutschoten afgevuurd door een erewacht van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Vrijheidsvuur
De geplante bollen zijn Freedom Flame tulpen. Stichting Freedom Flame heeft als doel bewustwording te creëren rondom het thema ‘Leven in vrijheid’, ondermeer door het verspreiden van de Freedom Flame tulp die staat als symbool voor de boodschap achter het vrijheidsvuur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *