Gedicht bij Melkwegbrug wordt zichtbaar

12/05/2024

Gebruikers van de Melkwegbrug in Purmerend kijken onlangs vreemd op als twee vrouwen in nogal vreemde posities op de houten steiger liggen. Sommige voorbijgangers vragen zich af of er iets ergs is gebeurt en komen vanaf de brug naar de steiger om poolshoogte te nemen. Dan blijkt dat er niets ernstigs aan de hand is, Ellen Rouendaal en Paula Bakker schilderen de letters van het in de grijze stenen uitgehouwen gedicht ‘Dubbel en Dwars’ van Thea de Hilster. 

Als onderdeel van de opening van de brug in 2012 door wethouder Hans Krieger,mag Thea de Hilster boven op de hoge boog in de stromende regen het door haar geschreven gedicht ‘Dubbel en Dwars‘ voordragen. Het gedicht staat ook in de grijze stenen naast de brug, maar is helaas nauwelijks te lezen en wie de moeite neemt om het vanaf de steiger te proberen, loopt kans op een nat pak. Ellen en Paula, vrijwilligers van de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat, schilderen de letters over in een heldere rode kleur.                                                                                            

Uitstapje
Paula: “We schilderen op de Oude Begraafplaats ook regelmatig de letters in de grafstenen en via Jan Kramer komt Thea de Hilster bij ons terecht en vraagt of we de letters van het gedicht willen aanpassen, zodat het beter te lezen is. Nou, dat zien we als een uitstapje en na overleg met de gemeente, en advies van verfwinkel De Wolf aan de Peperstraat over speciale verf, gaan we aan de slag.” De klus is echter lastiger dan verwacht, want er kan alleen geschilderd worden bij mooi weer en in nogal onnatuurlijke houding. “Liggend op je buik letters schilderen is behoorlijk lastig en vermoeiend, dat hebben wij nu wel in de gaten.”

Zonde
Ellen geniet van de aandacht. “Ik vindt het leuk om te schilderen, maar ook leuk om iets te doen voor de gemeenschap. Het is toch zonde dat het gedicht vrijwel niet te zien is. Het werk op de begraafplaats gebeurd meestal in stilte, maar zo in de openbaarheid is er meer aandacht. We hebben zelfs fans die regelmatig even komen kijken.” Opmerkingen over ‘er raar bijliggen’ vindt Ellen niet erg, ‘je kan het alleen niet lang volhouden’.

Dankbaarheid en eer
Dit project is voor de dames, die al eerder het graf van de oprichter van de VHP Jan ten Cate opknapten, ‘liefdewerk oud papier’, maar ze doen het met passie, want ‘als je iets doet, moet je het goed doen’. De beloning, als het gedicht straks goed te lezen is, bestaat, naast spierpijn, uit dankbaarheid en eer. Daar zijn vrijwilligers Ellen en Paula best tevreden mee.                          

Ellen (l) en Paula

 

 

 

 

                                                               

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

2 comments

  1. Rene schreef:

    Wat goed. Purmerend weer een stukje mooier

  2. Marian schreef:

    Wat mooi meiden! maar wat een spierpijn denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner