Geef inbrekers geen kans

12/07/2013

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Jeroen van Heemskerk geeft op de facebook pagina WijWeidevenners de volgende tips.

Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn; uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan. Het advies is dus: geef het huis een bewoonde indruk.

Vergeet niet dat inbrekers meegaan met hun tijd. Ze zien niet alleen aan uw woning of u thuis bent, maar ze zijn ook te vinden op het internet. Ook daar moet u zichzelf beschermen. Maak dus geen melding op Twitter, Hyves, Facebook, MySpace of op uw weblog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Anders maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan.

Preventietips

° Vraag uw buren om uw woning in de gaten te houden.

° Vraag aan de buren of zij hun auto af en toe op uw oprit parkeren.

° Vraag een familielid om enkele dagen in uw huis te verblijven. Breng uw kat of hond niet naar een pension, maar regel oppas aan huis.

° Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft.

° Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.

° Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen.

° Laat geen volle vuilniszakken bij uw huis achter.

° Zet uw fiets/brommer altijd op slot, ook als deze binnen staat.

° Vertel een beperkt aantal familieleden en vrienden wanneer en waar u met vakantie bent. Zorg ervoor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen. Geef ze trein- en/ of vluchtgegevens. Geef het merk, type en kenteken van uw auto op.

° Maak geen melding op Twitter, Hyves, Facebook, MySpace of op uw weblog dat u op vakantie gaat. Wees ook voorzichtig met uw afwezigheidsbericht op uw voicemail en in uw e-mailprogramma. Wees ervan bewust dat criminelen berichten meelezen, pas berichten hierop aan. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.

° Gebruik op social media zoals Twitter, Hyves en dergelijke niet uw volledige naam, maar bijvoorbeeld een afkorting. Controleer uw profielen en bekijk ook op zoekmachines welke persoonlijke informatie, zoals naam, adres en telefoonnummer van uzelf is terug te vinden. Verwijder uw persoonlijke informatie.

° Als de caravan wordt ingeladen, doe dat dan op een parkeerplaats dichtbij huis, niet op de oprit. Inbrekers fietsen vaak door de wijk om potentiële nieuwe projecten uit te zoeken. Een caravan ergens anders inpakken, brengt de dief allicht in de war.

2 comments

 1. Jan van Woerkom schreef:

  Nog een aanvullende tip:

  Zet nooit in openbare verslagen de namen van mensen die de volgende vergadering niet aanwezig zullen i.v.m. vakantie.

  Een voorbeeld:

  Volgende vergadering vindt plaats op woensdag 26 juni 2013, locatie de Orangerie van Gebouw Zuidland.

  ….. en …… zijn dan op vakantie.

 2. G. Schotsman schreef:

  Geachte hr. Woerkom,

  Een juiste opmerking. Alleen waren de heren al weer thuis. Maar niet gehinderd door enige kennis van zaken en achtergrond informatie moet u zeker blijven schrijven. Het houdt ons n.l. scherp.

  Vriendelijke groet,

  G. Schotsman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *