Geen hoge nood meer in binnenstad

03/09/2018

Naast een fors aantal kroegen had Purmerend in het verleden openbare toiletten in de vorm van ‘pisbakken’. Uiteindelijk verdwenen ze uit het straatbeeld en met het groeien van de stad kwamen er veel klachten over het ontbreken van makkelijk te vinden toiletgelegenheden, vooral in het centrum. De eeuwenoude ‘pisbak’ op de Koemarkt wist het langst te overleven, maar moest uiteindelijk ook het loodje leggen. Het toilet in het Eggert Winkelcentrum is makkelijk te vinden, maar in Purmerend zijn meerdere toiletten openbaar toegankelijk, bijvoorbeeld in het gemeentehuis, de bibliotheek, het Waterlandziekenhuis, een aantal supermarkten en tankstations, bijvoorbeeld aan het Tramplein bij de Melkwegbrug.

Daarnaast kunnen bewoners en bezoekers van Purmerend ook terecht bij horecagelegenheden, maar dat is (nog) niet bij iedereen bekend. De horecaondernemers van de Koemarkt hebben met elkaar afgesproken dat iedereen gebruik mag maken van de toiletten, en daarvoor hoeft geen consumptie genomen te worden.

App HogeNood
Met name voor buik- en blaaspatiënten is het belangrijk dat openbare toiletten makkelijk te vinden zijn, maar dat geldt ook voor bewoners en bezoekers. Veel buikpatiënten gaan vaak niet naar de stad uit angst om geen toilet te kunnen vinden. De app HogeNood biedt daarvoor uitkomst. Op deze app voor smartphone en tablet is te zien waar de toiletten in de directe omgeving zijn te vinden en daarbij staat ook extra informatie vermeld, zoals rolstoeltoegankelijkheid, kosten en openingstijden.

Meld een toilet
In de app HogeNood staan nog niet alle openbare toiletten in Purmerend vermeld, maar iedereen kan een openbaar toilet aanmelden. Vervolgens neemt de organisatie contact op met de eigenaar voor goedkeuring om het toilet op te nemen in de app. Meer informatie staat op www.hogenood.nu .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner