Handige tips bij afwezigheid vakantiegangers

28/07/2011

De zomervakantie is begonnen. Maar wie op vakantie gaat moet zich er goed van vergewissen dat ook criminelen op internet meelezen. Afwezigheidmeldingen in e-mail programma’s op voicemail of Twitter is vragen om moeilijkheden.

Vroeger werd er op gehamerd om ramen en deuren goed te sluiten. Al het hang- en sluitwerk werd nog even nagekeken. Nu zijn er vooral veel digitale valkuilen die voor vakantievierders heel onaangenaam kunnen zijn bij thuiskomst.

Als u op één van de vele sociale netwerken, zoals Facebook Twitter Hyves etc., actief bent kunt u natuurlijk niet nalaten iedereen op de hoogte te stellen van uw belevenissen. Wat voor leuke dingen u doet of hoe warm het is. Maar weet u wie er allemaal meeleest? Een bericht, wat bestemd was voor vrienden, kan een uitnodiging zijn voor inbrekers om tijdens uw vakantie uw huis eens grondig te doorzoeken.

Veel mensen zijn zich niet bewust van de privacyinstellingen van sociale media en maken het gemakkelijk voor anderen om mee te lezen. Een boodschap ‘wij hebben nu ingepakt en gaan morgen voor drie weken naar Frankrijk’ kan worden opgevat als ‘Ga uw gang, wij zijn pas over drie weken weer thuis.  

Uit uw profiel op Twitter en Hyves kan men vaak makkelijk opmaken in welke regio u woont. Deze informatie en een zoekopdracht op telefoongids.nl zou zomaar tot uw adres kunnen leiden. U moet maar eens uw naam intypen op Google en alle resultaten bekijken. De informatie is voor iedereen beschikbaar. Ook moet u eens zoeken met uw naam op wieowie.nl of 123people.nl

Ook is het handig om caravan niet voor uw eigen deur in te laden maar op een parkeerplaats vlak bij uw huis. Doe het niet op uw oprit wat inbrekers fietsen vaak de wijk door om “leuke projecten”uit te zoeken.

Een aantal praktische zaken: Laat uw post ophalen of uit het zicht leggen. Laat uw vuilnisbak niet vol achter. Vraag buren of zij uw woning in de gaten willen houden. Gebruik tijdschakelaars voor uw lampen in huis en stel ze goed in zodat het lijkt of er iemand thuis is. Vraag aan buren of zij hun auto af en toe eens bij u op de oprit plaatsen. Zo valt u lange afwezigheid minder op.   

 

De redactie wenst u in ieder geval een zorgeloze vakantie en een onbelemmerde thuiskomst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *