Heel veel talenten bij OBS Oeboentoe

07/04/2024

Woensdag 3 april staat er een grote tent op het schoolplein aan de Zambezilaan. Ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes en het volledige team van de school verzamelen zich voor de optredens van de kinderen. Na een toespraak van directeur Tim Jongewaard zingen de kinderen het openingslied ‘Kijk wat ik kan’. De afgelopen weken deden alle kinderen mee met de Talentweken door middel van workshops Acrobatiek, Gym en Dans, Groen, IT, Fotografie, Koken, Kunst en Techniek.

Na de optredens dans, muziek, acrobatiek en de opzwepende djembe sessie van meester Victor (Muziekschool Waterland), waarbij iedereen om het hardst meezingt, is het tijd om naar binnen te gaan. In de Bono (centrale hal) en het atelier staan de werkstukken uitgestald. Juf Rosanne is aan de slag gegaan met groen en meester Elroy heeft met de kleuters Lego robotica werkstukjes gemaakt. De hele school is opgemeten door de bovenbouw, waarna een eigen VR wereld is gecreëerd met CoSpaces. Leerlingen van meester Nico van het Rietveld College showen zelfgemaakte muizenvalauto’s. In het professionele atelier van de school (dankzij een ruimhartige bijdrage van de gemeente) is juf Marit van Cultuurhuis Wherelant aan de slag gegaan met verf en textiel.

Lekkere hapjes
Leerlingen laten trots zien wat ze hebben gebakken. De kinderen van Karen en Barbara zijn allang niet meer op school, maar zij geven nog altijd met liefde kookworkshops als dat nodig is. De zelfgemaakte glutenvrije hapjes zijn niet alleen geweldig om te zien, maar ook erg lekker. Voor de lezers van weidevenner.nl is er ook nog een kleine workshop van Karen en Barbara: vlinderkoekjes bakken. Wie weet zijn er ook nog verborgen talenten te ontdekken.  Klik op de link om het recept te bekijken.

Zelfvertrouwen en geluk
Directeur Tim Jongewaard kwam zeven jaar geleden bij de school met het idee voor Talentweken voor alle leerlingen. Tim: “Deze school staat voor ontwikkelingsgericht onderwijs, een kind heeft heel veel talenten. Hoe zorg je ervoor dat kinderen in brede zin hun talenten kunnen ontdekken en kijken wat ze leuk vinden? Taal en rekenen zijn heel belangrijk, maar ook andere vakken zoals muziekles, dans, bewegen, groen, creatief en techniek. Het mooie aan basisonderwijs is dat je daar kinderen nog alles kunt leren. Dit project duurt vijf weken, een kind kiest een workshop en ontdekt al doende wat hij kan en wat ervoor nodig is om iets te bereiken. Kinderen ontdekken en leren hiermee wat ze kunnen op een heel andere manier, niet alleen uit een boek. Dat geeft zelfvertrouwen en geluk en dat nemen ze mee in hun leven.”

Partners
Oeboentoe staat voor Eén-zijn. De naam (Ubuntu) is een begrip uit de Zuid-Afrikaanse Zulu-filosofie. Het betekent dat je alleen mens kunt zijn in relatie met andere mensen. Met andere woorden ‘je hebt elkaar nodig om als mens goed te kunnen functioneren en we vullen elkaar aan met onze unieke kwaliteiten’. De school heeft niet alleen leerkrachten die werken vanuit hun talent, maar maakt ook gebruik van professionals voor de workshops. De talentweken zijn mede mogelijk dankzij het NKT, Spurd, Cultuurhuis Wherelant, Muziekschool Waterland en het Rietveld College. 

Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *