Heldenmedaille voor Tijs van Slageren

15/08/2018

Onwetend van wat hem boven het hoofd hing, stapte Tijs van Slageren, uit Weidevenne,  woensdag 15 augustus het gemeentehuis van Purmerend binnen voor aangifte van zijn verloren rijbewijs. Er werd hem gevraagd even mee naar boven te lopen en voordat hij het goed en wel in gaten had, werd hij in de collegekamer verwelkomd door familieleden. Verbouwereerd luisterde Tijs naar de toespraak van burgemeester Don Bijl en toen werd het hem duidelijk wat er aan de hand was. Omdat hij met gevaar voor eigen leven heeft geprobeerd andermans leven te redden, kreeg hij door de burgemeester de Medaille van het Carnegie Heldenfonds opgespeld.

Vorig jaar was Tijs op vakantie op het Griekse eiland Lefkas toen zich plotseling een drama voltrok op het strand Porto Katsiki. De metershoge golven maakten zwemmen vrijwel onmogelijk en opeens hoorde hij gegil op het strand en zag hoe een drietal badgasten een drenkeling probeerden te redden. Hij sprong direct het water in om te helpen, maar een hoge golf sloeg iedereen onder water tegen de stenen. Tijs zag dat de drenkeling terug naar zee dreef, zwom weer naar hem toe, en slaagde erin zijn pols te grijpen. Beiden werden opnieuw onder water tegen de stenen geslagen, maar met hulp van een badgast kwamen ze toch op het strand terecht. Ondanks directe reanimatie door Tijs en andere badgasten heeft de drenkeling het niet overleefd.

Dankbaar
Tijs was destijds werkzaam bij Defensie en had een cursus reanimeren gehad, maar nooit gedacht het in de praktijk te moeten toepassen. Tijs: “Je denkt even lekker op vakantie te gaan relaxen en dan gebeurt dit. Een reanimatie is hoe dan ook vervelend en met familie en omstanders erbij al helemaal.“ Tijs vertelt er nu rustig over, maar baalt ervan dat het slachtoffer is overleden. “De familie was erg dankbaar, maar van de politie daar heb ik nooit meer wat gehoord.”

Grapjes
Tijs is inmiddels in opleiding tot politiekundige aan de politie Academie in Apeldoorn. Daarnaast is hij aspirant van de eenheid Noord-Holland, basisteam Hoorn. Beide ouders werken ook bij de politie en hebben hem voorgedragen voor de medaille. In zijn huidige functie oefent hij ook reddend zwemmen, en als tijdens de lessen grapjes worden gemaakt over drenkelingen of verdrinken, vallen die bij Tijs toch even anders.
Maar vanmiddag had hij daar geen last van, want deze speciale medaille voor helden nam hij blij verrast in ontvangst.

1 comments

  1. Joke Boszhard schreef:

    Geweldig dat je dit hebt gedaan, vele mensen kijken toe en (kunnen)doen niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner