Henk de Kruijf Lid in de Orde van Oranje Nassau

28/04/2019

Ook voor Purmerenders is 26 april altijd een spannende dag. Sommigen hadden de dag ervoor al nerveus het zondagse pak klaar gehangen, want je weet maar nooit, een Koninklijke onderscheiding komt altijd onaangekondigd. Henk de Kruijf had daar allemaal geen tijd voor, druk als altijd had hij die ochtend een bespreking in het gemeentehuis, samen met collega Bert van de Kantine Beheer Vereniging van sporthal De Karekiet. Bij aankomst zag Henk wel drukte verderop in de hal, maar schonk er verder geen aandacht aan. De heren werden direct meegenomen naar boven en naar een kamer gebracht voor het geplande overleg.

Henk had een map met alle gegevens meegebracht en op het moment dat hij de map opensloeg zei Bert: ‘Henk, laat die map maar dicht, je gaat nu naar beneden’. Totaal verbouwereerd liep Henk mee naar de hal, waar hij door het ontvangstcomité richting raadzaal werd verwezen. Tijdens de wandeling over de rode loper kwam het bij hem op ‘het zal toch niet gebeuren, heb ik dat?’ Toen daar ook nog echtgenote Wil, kinderen en kleinkinderen stonden te wachten, viel langzaam het kwartje en werd het hem duidelijk waarom Wil uitgerekend die ochtend, ondanks het mooie weer, hem aanspoorde een jasje aan te trekken.

Lid in de orde van Oranje Nassau.
Henk, inmiddels 77, kreeg de onderscheiding opgespeld door burgemeester Don Bijl vanwege zijn vele vrijwilligerswerk bij onder andere volleybalverenigingen Purvo en VIP, penningmeester van de Kantine Beheer Vereniging in De Karekiet, voorzitter van de belangenvereniging voor huiseigenaren, bestuurslid van de Sportraad, bestuurslid en vrijwilliger van de Wijkkerngroep Wheermolen, redactielid van de wijkkrant Wheermolen en lid van de werkgroep stedelijk overleg wijkkranten. Burgemeester Don Bijl: “Hij kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur en de uitstraling en de betekenis van zijn activiteiten, wordt de heer De Kruijf daarom, bij Koninklijk Besluit van 14 december 2018, nr. 2018002298, benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.

Gefeliciteerd
Henk is al bijna twintig jaar betrokken bij de wijkkranten en wijkkerngroepen. Ondanks dat de wijkkranten aan veranderingen onderhevig waren, heeft Henk nog steeds de touwtjes in handen bij de editie Wheermolen, regelmatig anderen aansporend om kopij te leveren en bij elk overleg duidelijk aanwezig om mede de lijnen uit te zetten. Op 26 april was hij toch even sprakeloos, totaal verrast en opgelaten, maar erg blij met de waardering voor zijn vele vrijwilligerswerk. De redactie van de Weidevenner.nl feliciteert Henk van harte met zijn Koninklijke onderscheiding.

Kijk voor foto’s van alle gedecoreerden naar het webalbum.

3 comments

 1. Gerjan schreef:

  Henk,

  Van harte gefeliciteerd. Ridder, Krijg je nu ook een harnas? Je hebt het verdiend! Zie je weer met de volgende Wijkkrant.

  Groeten, Gerjan.

 2. Piet Jonker schreef:

  Gerjan, Wel gaan staan en een kniebuiging maken als hij binnenkomt.

 3. wil de kruijf schreef:

  Dank je wel Gerjan voor je felicitatie. Nee, een harnas heb ik niet maar wel een “helm”!!!
  Tot ziens.
  Groeten Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner