Henk de Kruijf neemt afscheid van wijkkranten

01/01/2023

De wijkkranten in Purmerend, wie kent ze niet? Zevenmaal per jaar nieuwtjes uit de wijk in bus. Vrijwilligers gaan ervoor op stap, schrijven artikelen, maken foto’s en na eventuele correcties maakt de opmaker er een leuke en prettig leesbare krant van. De vrijwilligers zijn enthousiaste en betrokken bewoners, waaronder Henk de Kruijf die ruim twintig jaar de Wijkkrant Wheermolen verzorgt, maar nu een stapje terug doet. Henk stopt er mee, ‘het is mooi geweest’.

De eerste wijkkranten zien het licht in 1975 (bijna een halve eeuw geleden!) in Wheermolen, binnenstad, Overwhere 1 en 11 en de Hazepolder (later Wijk West), onder de naam WIJK IN. Een uitgave van de wijkraden, huurdersverenigingen en de Purmerender Gemeenschap. In 1995 verschijnt in Wheermolen de huidige wijkkrant en daarna ook in de andere wijken.

Prominent aanwezig
De krant verandert van zwart-wit naar kleur en in 2008 komt er een samenvoeging met Stadhuisberichten. De verspreiding door vrijwilligers komt daarmee tot een einde. Twee jaar later worden de wijkkranten echter weer zelfstandig. Al die veranderingen gaan niet vanzelf, er wordt veel vergaderd en besproken. Henk is altijd prominent aanwezig bij alle besprekingen en steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. 

Lintje
Henk is naast redactielid van de wijkkrant ook betrokken bij volleybalverenigingen Bureau en VIP, penningmeester van de Kantine Beheer Vereniging in De Karekiet, voorzitter van de belangenvereniging voor huiseigenaren, bestuurslid van de Sportraad, bestuurslid en vrijwilliger van de Wijkkerngroep Wheermolen en lid van de werkgroep stedelijk overleg wijkkranten. Voor al dit vrijwilligerswerk krijgt Henk in 2019 de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld door burgemeester Don Bijl. “Hij kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.”

Werkelijkheid
Henk houdt ruim twintig jaar de touwtjes stevig in handen om de lijnen uit te zetten en spoort anderen aan om nieuws te delen via de wijkkrant. Ook is er regelmatig contact met weidevenner.nl en is er een prettige samenwerking. Henk wordt een dagje ouder en moet fysiek een stapje terug doen. Hoewel hij, als hij het ergens niet mee eens is, regelmatig laat weten ‘als het zo moet, dan stop ik er mee’ is hij de volgende dag alweer van gedachten veranderd en zet hij zich toch maar mooi ruim twintig jaar lang in voor de wijkkranten. Het afscheid is nu werkelijkheid geworden en Henk gaat genieten van zijn gezin. Henk bedankt, het ga je goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *