Herdenkingswandeltocht zaterdag 4 mei

29/04/2019

In samenwerking met het Gilde organiseert de gemeente dit jaar weer een wandeling langs markante oorlogspunten in Purmerend. Via het monument (plaquette aan het oude stadhuis) op de Kaasmarkt en het Venediën gaat het langs het huis van Johannes Kolijn. Hij werd zonder pardon in de zomer van 1944 in zijn deuropening doodgeschoten, omdat hij anti-Duits zou zijn geweest. Daarna wordt gelopen langs de plek waar in de oorlog de gaarkeuken gevestigd was en er is aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan, die een tijdlang op bevel van de bezetter als Stationsstraat en Verlengde Stationsstraat door het leven gingen.

Verder is er aandacht voor de Stolperstein van Jeanette Heigmans in de tuin van De Rusthoeve. Heigmans, voormalig onderwijzeres, woonde van 1937 tot 1942 in De Rusthoeve. Op 4 juni 1942 werd ze uitgeschreven en de omgeving wist niet beter dan dat ze bij familie zou gaan wonen, maar dat bleek niet het geval; ze verhuisde naar een ‘pension’ in Amsterdam. Negen maanden later werd ze via Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor in Polen en daar op 5 maart 1943 vermoord.

Jeanette Heigmans

Opgeven
De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en deelname is gratis. Er wordt gestart om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdag 3 mei voor 13.00 uur bij de museumwinkel. Telefoon 0299- 207022, openingstijden van de museumwinkel: dinsdag – vrijdag 10 -16 uur en zaterdag – 12 – 16 uur.

(PS. De reguliere zaterdagwandeling vervalt).

1 comments

  1. wim olijve schreef:

    Dat de tragedie 1935/1945 nooit meer zal plaatsvinden en dat iedereen eruit geleerd mag hebben dat je niemand mag buitensluiten c.q discrimineren. De slachtoffers van destijds ruste in vrede.

    Nooit meer!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner