Historie “Nieuwbouwwijk” Weidevenne deel 1

27/01/2018

Viering van start kwadrant 3 in 1997

Nu deelwijk Europa zijn voltooiing nadert is het tijd om terug te kijken naar de eerste tien jaren. Voor de eerste bewoners herinneringen van bijna 21 jaar geleden en voor de nieuwe bewoners een terugblik op het ontstaan van “onze” wijk. Vandaag deel 1: het begin.

De “nieuwste” uitbreiding van Purmerend vindt sinds 1996 plaats in het westen en zuidwesten van Purmerend. Het eerste zand voor de ophoging van het gebied werd gestort in april 1995, de eerste palen in Weidevenne verdwenen in december 1996 in de grond. De wijk bestaat voor zes procent uit water en bevat ook de eerste stadsuitbreiding van Purmerend in 1930: de Hazepolder. De ontwikkeling van deze Vinex-uitbreidingswijk vindt gefaseerd plaats en loopt tot 2010. Het totaal aantal woningen in Weidevenne zal dan ruim 6500 bedragen. De stad Purmerend telt na voltooiing van Purmerend Weidevenne ruim 80.000 inwoners.

Kwadranten
Weidevenne, de naam komt van ‘weide’ van weidegebied en ‘ven’ dat perceel land betekent, is voorlopig de laatste van vele uitbreidingen die Purmerend heeft gekend. De kwadranten kregen de naam van een werelddeel: Europa, Amerika, Azië, Afrika en het centrumdeel dat de naam Australië kreeg. De straatnaamgeving in de 4 kwadranten van Weidevenne is gebaseerd op de vier werelddelen.

Aan de hand van vier thema’s (de Haven, de Vaart, de Eilanden en de Groene Passage Weideveld) is het plangebied opgedeeld in duidelijk onderscheiden delen. Ondanks deze verdeling in deelgebieden is toch sprake van een wijk door 2 samenbindende elementen. Een in alle 4 buurten terugkerend laanprofiel dat aansluit op de verzamelwegen is een van deze elementen. Het andere samenbindende element wordt gevormd door het centrumgebied dat midden in de wijk is geprojecteerd. Als verzamelgebied van functies en concentratie van vervoersstromen neemt dit centrum een voor de gehele wijk centrale en verbindende plaats in. Het centrum van de wijk ligt op het kruispunt van spoor, weg en water. Hier bevinden zich onder meer het winkelcentrum van 8.000 m² met een grote diversiteit aan winkels en wijkgezondheidscentrum.

Ontwerp
Weidevenne is ontwikkeld als een wijk met een evenwichtige stedenbouwkundige structuur en een volwaardig voorzieningenpakket. Een van de grote motoren achter de ontwikkelingen die geleid hebben tot het structuurplan van Weidevenne is voormalig burgemeester Theun van Dam. Hij initieerde tal van projecten betreffende de voorzieningen in de wijk. De westkant van Weidevenne wordt omzoomd door een natuurgebied: de ecologische zone. Via een bijzonder vormgegeven brug over deze zone krijgen de bewoners straks een rechtstreekse fietsverbinding met recreatiegebieden als Het Twiske, de Wijdewormer, het Jagersveld en het Alkmaardermeer

Eind 1996 startte de bouw van Weidevenne. Nog geen jaar later, op maandag 8 september, kregen de eerste bewoners op feestelijke wijze de sleutel van hun woning uitgereikt door wethouder Mevr. E.W. Harmsen-Brugge, projectwethouder Weidevenne. Omdat de brug over het Noordhollandsch Kanaal pas drie maanden later werd opgeleverd, verzorgde een pont, tot de brug open ging, de verbinding voor het langzaam verkeer met de rest van de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner